Petrič: Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu

BEOGRAD – Austrijski diplomata Volfgang Petrič izjavio je danas da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini mora da uloži odlučan napor da bi se Beograd i Priština vratile konstruktivnom dijalogu.

On je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine trenutno u krucijalnoj, ali opasnoj situaciji zbog stvari koje su se desile u prethodnom periodu, poput podizanja carinskih taksi na proizvode iz centrralne Srbije, kao i negativnog glasanja o prijemu Kosova u Interpol.

„Mislim da nam sada treba odlučan napor evropske šefice diplomatije Federike Mogerini da se dve strane vrate još konstuktivnijem dijalogu“, rekao je Petrič novinarima u Beogradu, gde učestvuje na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga „Inicijativa pojas i put na Balkanu“.

Upitan o novim merama koje Priština najavljuje, podsetio je da je Evropska unija jasno izrazila svoje protivljenje uvođenju taksi, što je jasna poruka, te da su Prištini rekli da ih povuče.

„Verujem da svaka zemlja EU smatra da je to neophodno. Ne možemo u Evropi, u kojoj želimo ukidanje taksi, sada da podižemo takve barijere“, rekao je Petrič.

Upitan kako EU to može da uradi, rekao je da EU nema svoju vojsku, već da mora da pregovara i da ubeđuje partnere u Prištini da povuče mere.
“Ubeđen sam da pretnje nisu ono što je potrebno dijalogu. Dijalog treba da bude otvoren i treba da zbližava ljude, a ne da ih odvaja”, rekao je Petrič.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike