U trendu

Petrič: Ja sam za podelu, to je „novi realizam“ Balkana

BEOGRAD – Austrijski diplomata Volfgang Petrič, nekadašnji specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra da treba pristati na menjanje granica kako bi se rešio kosovski problem.

U razgovoru za „Blic“, ovaj diplomata ne koristi ni termin podela ni razgraničenje, ali, kako kaže, to bi bila „administrativna kozmeticka korekcija“, te pojašnjava zašto se za takvo rešenje zalaže.

„Ako do toga uopšte dođe reč je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice“, navodi Petrič.

Prema njegovom objašnjenju, „kozmetička korekcija“ kroz nekoliko sela neće imati negativan „domino efekat“ na ostale države u regionu i zbog toga nema bojazni od prelivanja sukoba.

Kako bi se eventualno sprečilo da i ostali krenu u prekrajanje granica, Petrič predlaže da se pod pokroviteljstvom EU, UN i OEBS potpiše deklaracija kako „niko drugi, ni u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, ne bi dobio pravo da iznese slične dogovore“.

„Radilo bi se, ako uopšte dođe do toga, o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice. To neće menjati etničku strukturu bilo koje države, te stoga neće biti mesta negativnim efektima. U pitanju je „novi realizam“ Balkana…“navodi Petrič.

Zato kaže da treba podržati dogovor na liniji Tači-Vučić.

„Bolno sam svestan, to je razočaranje za nas stare „balkanske kuke“. Ali hej, vremena se menjaju – napisao je prvobitno Petrič kao odgovor na članak američkog političkog analitičara Danijela Servera, koji se usprotivio podeli navodeći da bi takav potez doveo do niza negativnih efekata.

Petrič je, objašnjavajuci svoje prvobitno iznete stavove precizirao za Blic da veruje da je krajnje vreme da se finalizuje medusobno prihvatljivo rešenje, posebno kako bi se podržali etnički Srbi na Kosovu, sa obe strane Ibra.

„Čak i nakon manjih korekcija Kosovo bi, kao i Srbija, ostale multietničke države sa jednakim pravima i odgovornostima. Dugo sam se zalagao kao stvar principa za prihvatanje svih postojecih granica, i i dalje se zalažem. Ali, u retkim prilikama treba razmisliti dva puta“, kaže nekadašnji austrijski ambasador u Beogradu, aludirajuci da bi se u slučaju „podele“ u stvari radilo o „manjim administrativnim korekcijama“.

Naglašava da bi međunarodna zajednica (UN, OEBS i ponajviše EU), morale da pomognu da se napiše sveobuhvatni sporazum po najvišim evropskim standardima u kojem bi se jasno stavilo do znanja da takve administrativne korekcije prakticno važe samo za Kosovo.

Petric kaže da je svestan da je u pitanju veoma osetljiv i nov pristup ali i da Balkan mora da ide napred, te podseća da je predsednik Aleksandar Vučić svoju politicku karijeru vezao za uspešan put Srbije u EU, kao i Hašim Tači.

Tek onda kada kosovsko pitanje bude rešeno, napominje Petrič, svestan da taj predlog ima određene zamke, Srbija će moći, kao i Kosovo, da ide dalje i pokrene stvarne izazove današnjice i sutrašnjice. „Ništa ne bi bilo važnije nego videti narode bivše Jugoslavije i Albanije kao multietničke i demokratske države sa posebnom pažnjom ka svakoj etničkoj manjini, bez obzira u kojoj državi, da se, bolje pre nego kasnije, pridruže EU. Iskreno se nadam da ću videti da se to desi za vreme mog života. To je moja lična motivacija za ovaj predlog“, zaključio je Petrič.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike