U trendu

Petrič: Prijem Balkana u EU moguć za 10 godina

Austrijski diplomata Volfgang Petrič rekao je da je prijem Balkana u Evropsku uniju moguć za deset godina, a da je u medjuvremenu važna bliža saradnja zemalja u regionu u kojem kao faktor stabilnosti vidi Srbiju.

„Zbog svoje veličine i ekonomskog značaja Srbija ima mnogo odgovornosti za regionalnu bezbednost, a stabilan Zapadni Balkan je nemoguć bez njene posvećenosti“, rekao je Petrič u intervjuu za današnju Politiku.

On je dodao da je Srbija neutralna zemlja sa evropskom perspektivom koja je odbacila radikalni nacionalizam i ignorisala provokacije svojih suseda.

Na pitanje da li se zalaže za promenu Dejtonskog sporazuma, Petrič je kazao da je taj sporazum „nadživeo svoju korisnost“.

„Ono što nam sada treba jeste sporazum koji dolazi iznutra i koji odražava želje domaćih ljudi“, naveo je Petrič koji je bio visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu.

Petrič je dodao da „ne podržava secesionističku referendumsku politiku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika jer ne želi da ona postane medjunarodno izolovana državica“.

On je ocenio da je „Beograd dovoljno mudar da se suprotstavi aspiracijama nezavisnosti Republike Srpske jer bi to uvuklo region u krizu i zaustavilo put Srbije ka evropskim integracijama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.