Petrič: Zapadni Balkan veza Brisela i Pekinga

BEOGRAD – Austrijski diplomata Volfgang Petrič izrazio je danas u Beogradu uverenje da Zapadni Balkan može da ima odlučujuću ulogu u budućoj saradnji između Brisela i Pekinga, ali i za bolju percepciju Kine u Evropi.

Petrič je na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga „Inicijativa pojas i put na Balkanu“ naveo da se ta inicijativa odvija u kontekstu velikih globalnih nemira, u trenutku kada SAD gube na važnosti, a Kina nudi svoju alternativnu viziju svetskog poretka, s drugačijim vrednosnim i društvenim sistemom.

„Inicijativa Pojas i put nudi novo tržište, različite investicije u infrastrukturu i širenje političkog i kulturnog uticaja“, navodi Petrič.

On je ocenio da je Jugoistočna Evropa primer kako izgledaju globalne promene u moći, budući da su posle Hladnog rata i raspada Jugoslavije samo dva spoljna aktera zadržala uticaj u regionu, a to su SAD i EU.

Međutim, 20 godina nakon konflikta pojavljuju se novi spoljni akteri u regionu koji se nameću za moć, a to su Rusija, koja ima značajan uticaj u energetskom sektoru, Turska, koja zbog trenutnih ekonomskih problema i vojne umešanosti u Siriji manje usredsređena na Balkan, te arapske zemlje, koje promovišu svoju verziju islama i traže priliku za investicije.

Kina je, međutim, ističe Petrič, pored SAD i EU, najuticajniji spoljni akter u Jugoistočnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, region je značajan za Peking jer je tranzitna zona između zapadne i centralne Evrope i da zato ulaže dosta u okviru inicijative „Pojas i put“, što se poklapa i sa mehanizmom „16 plus 1“ (Kina i 16 centralnoevropskih zemalja).

Petrič je, međutim, podsetio da je, iako su investicije u region Balkana kao i trgovinska razmena u poslednje vreme impresivne, EU ipak najvažniji ekonomski partner u regionu i na Zapadnom Balkanu, bez obzira da li se govori o trgovini ili investicijama.

„EU je odgovorna za 67 procenata uvoza i 84 procenata izvoza iz zemalja Zapadnog Balkana za 2017. godinu“, naveo je Petrič.

Dodao je takođe da su, iako su kineske investicije, naročito u infrastrukturu, veoma važne za zapadni Balkan, veoma važna i pravila i način investiranja za održivi razvoj i rast u regionu, te da su zajednički dogovorena pravila zimeđu Kine i EU od presudnog značaja, kako bi se izbegli potencijalni sukobi interesa i paralelni projekti.

„AKo nema koordinacije i izgradnje poverenja, posledice će biti na štetu svih onih koji se pojavljuju u regionu”, rekao je Petrič.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike