U trendu

Petričić: Nisam bio poslušan, tražili su manje Vučića

Karikaturista Dušan Petričić izjavio je da je razlog što je list Politika posle sedam godina prekinuo saradnju s njim to što „nije bio dobar i poslušan“ i nije hteo da pravi kompromise i prihvati da objavljuje manje karikatura premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Dušan Petričić rekao je za list Danas da ga je u petak, 30. septembra uveče v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike Žarko Rakić obavestio o prekidu saradnje.

„Sa Rakićem sam se sreo kad je došao na poziciju v.d. glavnog i odgovornog urednika i to na inicijativu jednog ‘trećeg’ urednika. Tada je pokazao želju da nastavimo saradnju, ali je želeo da redje objavljujem Aleksandra Vučića u karikaturama. Rekao sam da to ne mogu, jer jednom nedeljno radim, a sadržaj karikatura nameće situacija, kao i da se trudim da radim na spoljnoj politici i kulturi“, naveo je Petričić.

On je rekao da je očekivao sankcije, ali da „nije hteo da prihvati bilo kakve kompromise, jer to ne doliči profesiji karikaturiste“.

„Karikaturista ne sme da bude dobar i poslušan. On treba da radi svoj posao, kao što premijer Vučić i kamarila rade ono što misle da treba da rade. Stalno govorim da je šteta koju ovakav predsednik vlade može da nanese svom narodu neuporediva sa nečim što može da učini jedan karikaturista. Politika je bez reči objašnjenja, objavila karikaturu drugog autora, čime je pokazala koliko ceni i svoje čitaoce „, naveo je Dušan Petričić.

Kabinet premijera Srbije Aleksandra Vučića saopštio je danas da Politika treba da nastavi da objavljuje Petričićeve karikature, jer „one nikome ne smetaju, već premijeru samo donose poene“, preneo je portal Insajder.net.

Nedeljno izdanje Politike izašlo je bez uobičajene Petričićeve karikature na naslovnoj strani, pošto je sa njim prekinuta višegodišnja saradnja.

Radovi Dušana Petričića bili su i na izložbi „Necenzurisane laži“, koju je organizovao SNS. Na toj izložbi čitav jedan zid bio je posvećen karikaturama Predraga Koraksića Koraksa, Marka Somborca i Dušana Petričića, a na tabli ispred panoa s karikaturama posebno je analiziran i kritikovan Petričićev rad.

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da je jednostrani raskid saradnje uredništva Politike s Petričićem još jedan primer neskrivene cenzure.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.