U trendu

Petrović: Moguće da srpska zajednica dobije više od jednog mesta u Vladi

Lider Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrović izjavio je danas da postoji mogućnost da srpskoj zajednici pripadne više od jednog, ustavom zagarantovanog mesta u Vladi Kosova.

Ustav za srpsku zajednicu predvidja jedno mesto u Vladi, zavisno od broja njenih članova, rekao je Petrović za agenciju Beta.

„Sada je, medjutim, situacija drugačija, jer mogući su dogovori, ne samo sa predstavnicima srpskih zajednica nego i drugih od čijih glasova će zavisiti formiranje vlade, pa je moguće da ti dogovori dozvole i više od onoga što je predvidjeno Ustavom“, ocenio je Petrović.

Upitan kakve su šanse da SLS sa jednim poslanikom ima predstavnika i u Vladi Kosova, Petrović je rekao da tu nema nejasnoća.

„Ustavom i zakonom predvidjeno je sve ono što pripada srpskoj zajednici, a ne za srpske stranke. Sada dve srpske stranke imaju legitimitet da zaštite interese srpske zajednice. Ono što je predvidjeno za srpsku zajednicu trebalo bi da bude predmet dogovora SLS i Srpske liste. Pratićemo sve i truditi se da sve namenjeno srpskoj zajednici ne bude zloupotrebljeno“, rekao je Petrović.
Petrović je dodao da će se SLS bez obzira na broj poslanika i eventulanih članova u Vladi Kosova boriti za interese srpske zajednice.

„Bez obzira na snagu i broj poslanika i eventualinih članova u Vladi (SLS ima samo jednog poslanika, Slobodana Petrovića), borićemo se za interese naše zajednice. Imamo 12 godina iskustva u tom poslu i mnogo rezultata što je dobar temelja za našu dalju aktivnost“, ocenio je Petrović.

Na pitanje da li je kao poslanik SLS sada i jedini predstavnik Srba centralnog Kosova, jer Srpska lista ima tri poslanika iz Strpca i šest poslanika sa severa Kosova, Pretrović je odgovorio da neki poznavaoci tvrde da SLS nije predstavnik samo Srba sa centralnog Kosova nego da su oni „predstavnici kosovskih Srba, jer su ovi drugi (Srpska lista) predstavnici Vlade Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.