U trendu

Pisonero: EU već finansira neke projekte spomenute u dogovoru iz Vašingtona

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero izjavila je da su mnogi projekti pomenuti u vašingtonskom dogovoru Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa već od ranije u evropskom Okviru za investicije Zapadnog Balkana (WBIF).

„Na primer, EU je pružila tehničku pomoć za ceo ‘Autoput mira’ i već je odobrila investicije za prve deonice autoputa u Srbiji i na Kosovu“, navela je Pisonero za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pisonero je kazala da su neki od spomenutih projekata novi i da ih treba temeljno proceniti „u smislu izvodljivosti i kompatibilnosti, kao i planova EU za region“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor Finansijske korporacije SAD za medjunarodni razvoj (DFC) Adam Boler danas su simbolično otvorili kancelariju te američke agencije u Beogradu, posle sastanka najviših srpskih zvaničnika i delegacije vlade iz Vašingtona.

Delegacija vlade SAD došla je u Beograd radi sprovodjenja vašingtonskog dogovora lidera Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa. Lideri Srbije i Kosova potpisali su 4. septembra u Beloj kući dve verzije dokumenta „Ekonomska normalizacija“ koje se razlikuju u poslednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija saradjivati sa DFC i Izvozno-uvoznom (EXIM) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, železničke veze izmedju Prištine i Merdara, železničke veze izmedju Niša i Prištine, obezbedjivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.

Uoči razgovara s predstavnicima DFC, Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije navelo je da vrednost projekata značajnih za povezivanje Beograda i Prištine o kojima će biti reči iznosi oko 3,7 milijardi evra.

Pisonero je pozdravila „finansijski doprinos“ SAD i izrazila spremnost EU za saradnju sa Vašingtonom.

Po njenim rečima, finansijska podrška SAD je posebno važna u vreme kada EU radi na ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji će EK najverovatnije objaviti narednog meseca.

„Cilj ovog paketa je da približi region Evropskoj uniji i da stvori više nego potrebna radna mesta, u korist preduzeća i gradjana“, kazala je Pisonero za RSE.

Dodala je da će „okosnica tog plana” biti povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija, proizvodnja energije i digitalna transformacija koja uključuje širokopojasni pristup internetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar