U trendu

Plan Angele Merkel za Kosovo: ZSO plus?

BEOGRAD – Nemačka kancelarka Angela Merkel pripremila je plan za Kosovo koji predviđa formiranje „Zajednice srpskih opština plus“, verifikaciju stanja na terenu, kao i održavanje referenduma o otcepljenju u ZSO posle 20 godina, objavio je portal Telegraf.rs, pozivajući se na tvrdnje neimenovanih izvora u Evropskoj narodnoj partiji (EPP).

Kako tvrdi Telegraf.rs, Merkel je svoj plan predstavila kolegama sa Balkana i, prema njemu, podela na kraju celog procesa je ipak moguća.

Neimenovani izvori u EPP, čijoj grupaciji pripada i Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke, navode da bi plan Angele Merkel trebalo da se realizuje na kratki i srednji rok.

U prvoj fazi bi pre svega trebalo da dođe do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), na čemu je Merkel insistirala i prilikom poslednjeg susreta sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, piše Telegraf.rs.

Kako se tvrdi, Merkel planira da Zajednica dobije šira ovlašćenja, odnosno takozvani „ZSO plus“.

Kako bi Zajednica imala pravu funkciju potrebno je formirati i druge organe i mogla bi da sarađuje sa Srbijom, a time bi ona imala pravu snagu i olakšala život građana, navodi portal.

S druge strane, plan nemačke kancelarke bi podrzumevao verifikaciju stanja na terenu, tj. priznanje bez priznanja, a Telegraf.rs navodi da to znači da bi Beograd pristao da „prepozna realnost, ali ne i nezavisnost“, dok bi se Priština zadovoljila time da neće biti ometana u svojim pokušajima da postane članica međunarodnih institucija.

Neimenovani izvori iz EPP, na koje se poziva Telegraf.rs, navedeni elementi plana bi obuhvatili prvu fazu, koja bi bila sprovedena u kratkom roku.

Zatim, kako se navodi, sledi veliko finale, na koje bi trebalo da se se sačeka 20 godina.

Posle tog perioda, u Zajednici srpskih opština bi bio održan referendum o otcepljenju, što bi stvorilo realnu šansu da se deo Kosova na kome živi većinsko srpsko stanovništvo vrati pod efektivnu vlast Beograda, navodi Telegraf.rs, pozivajući se na izvore iz EPP.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    STO NISU TAKO ISLI NA TAJ PLUS KAD SU SVOJU NJEMACKU SPAJALI? PA PRAVICE NAS JOS JEDNO STOLJECE BUDALAMA. SRBIJO OTVORI OCI. NEMA U TOJ JEBENOJ EU NISTA.

  2. Hans

    Kosovo nezavisna drzava plus 20godina da proteraju sta je od Srba ostalo. Ne, hvala ruzno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike