U trendu

Plan iz Brisela: ล est novih inicijativa za Zapadni Balkan

Na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, Brisel predstavlja ลกest novih inicijativa koje bi bi trebalo da pomognu u transformaciji regiona, njegovoj boljoj povezanosti i oko pomirenja, piลกe danas Dojฤe vele.

Evropski komesar za proลกirenje Johanes Han, kako se navodi, najavljuje nove podsticaje za ลกest zemalja Zapadnog Balkana koje se nadaju daljem pribliลพavanju EU.

Brisel planira finansiranje desetine novih projekata podeljenih u ลกest grupa, a sve u cilju da se ubrza transformacija regiona.

„Nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije joลก dovoljno zrela za EU, ali mora se iskoristi trenutak i diskusija o reformama zadrลพati u centru paลพnje“, rekao je Han za DW u Sofiji gde se odrลพava samit EU i Zapadnog Balkana.

Punih 15 godina posle samita u Solunu, gde su se EU i zemlje regiona obavezale na bliลพu saradnju i sprovoฤ‘enje reformi, ฤlanica EU posle Slovenije postala je joลก Hrvatska. Ostale zemlje regiona dugo su bile u ฤekaonici, a sada razliฤitom brzinom napreduju ka Uniji.

Srbija i Crna Gora su u meฤ‘uvreme zapoฤele pregovore o ฤlanstvu, ali je datum pomenut u Strategiji Evropske komisije – 2025. godina – za sada daleko od ostvarenja, navodi DW.

Han kaลพe da bi zemlja koja bi uลกla u punopravno ฤlanstvo 2025, morala da zavrลกi pregovore najkasnije 2023. godine.

Za Srbiju, jedan od glavnih problema ostaje, kao ลกto definiลกe Han, postizanje „pravno obavezujuฤ‡eg dogovoraโ€œ sa Kosovom.

Komesar pritom odbija da govori od krajnim rokovima i datumima.

Glavni problemi svih zemalja – pored bilateralnih – ostaju vladavina prava, korupcija i organizovani kriminal. „Neke zemlje problem vladavine prava ne shvataju ozbiljnoโ€œ, upozorava Han, ali i dodaje da su sve zemlje napredovale u poslednjem periodu.

Makedonija i Albanija nadaju se da ฤ‡e do kraja juna dobiti datum za poฤetak pregovora, a komesar je optimista da ฤ‡e se i to dogoditi, i pored otvorene sumnje i negodovanja kod nekih zemalja-ฤlanica. U sluฤaju Makedonije to ฤ‡e zavisiti i od reลกenja spora oko imena sa Grฤkom.

U Sofiji se s nestrpljenjem oฤekuje susret premijera dveju zemalja Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, a kao rok za postizanje kompromisa spominje se poฤetak juna.

Prema Hanu, najveฤ‡i izazov u regionu i dalje ostaje Bosna i Hercegovina, ali smatra da je i tamo – ukoliko postoji politiฤka volja – โ€žmoguฤ‡ napredakโ€œ, u prvom redu kroz reformu komplikovanog politiฤkog sistema.

Da bi dala dodatni elan potencijalnim ฤlanicama, Evropska komisija predstavlja ลกest novih inicijativa vrednih viลกe stotina miliona evra. Sve zemlje regiona dobiฤ‡e podsticaja u segmentu jaฤanja vladavine prava, ukljuฤujuฤ‡i tu i ฤvrลกฤ‡u kontrolu sprovoฤ‘enja reformi.

Druga inicijativa ima za cilj da pojaฤa angaลพman u delu bezbednosti i migracija tako ลกto ฤ‡e, izmeฤ‘u ostalog, Europol slati oficire za veze u region.

Zapoลกljavanje i socijalne reforme biฤ‡e dopunski finansirane iz budลพeta Komisije i to delom kroz podrลกku start-ap firmama, kroz veฤ‡u dostupnost sredstava za istraลพivanje i inovacije, kao i ulaganjem razvoj Regionalne ekonomske zone.

Han oฤekuje da ฤ‡e ta Regionalna zona, biti uspostavljena do sredine sledeฤ‡e godine.

Inicijative za digitalnu agendu i veฤ‡u povezanost u regionu biฤ‡e finansirane s viลกe od 200 miliona evra. U prvom segmentu planirano je smanjenje troลกkove za roming, poboljลกanje ลกirokopojasnog interneta, razvoj eVlade, eNabavke i eZdravlja, kao i digitalizacija industrije.

U drugom segmentu – povezanost – planira se veฤ‡e finansiranje u oblastima transporta i energetike, a prema kalkulacijama ta pomoฤ‡ bi do 2020. godine trebalo da dostigne sumu od 2,4 milijarde evra.

ล esta inicijativa odnosi se i na pomirenje i dobrosusedske odnose, a u njoj bi trebalo posvetiti viลกe paลพnje tranzicionoj pravdi, problemu nestalih osoba i veฤ‡a saradnja u oblastima obrazovanja, kulture, mladih i sporta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)