U trendu

Počela ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u rudniku Kiževak kod Raške

Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije saopštila je danas da je započeta ekshumacija tela, za koja se pretpostavlja da su s Kosova, iz lokacije kod rudnika Kiževak kod Raške.

„U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na AP KiM, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine, započet je proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Kosovu i Metohiji, na lokaciji rudnik Kiževak kod Raške“, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ova lokacija je bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Medjunarodne komisije za nestala lica (MKNL), EULEKS, predstavnici MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti MKNL.

Sprovodjenje ekshumacije na lokaciji rudnik Kiževak je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronadju i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Lokaciju Kižave posetiće u petak, 4. decembra, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli, nakon čega će dati izjave novinarima.

Zainteresovani predstavnici medija mogu da pošalju akreditacije na adresu: komisijazanestalalica@gov, najkasnije u sredu, 2. decembra do 15 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.