Počela sednica Saveta bezbednosti o Kosovu

NJUJORK – U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku večeras je počela sednica Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu, a stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Pored zalaganja za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu UNMIK-a, kao i podrške radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a.

Pored toga, izneće srpsku ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini, saopštilo je Ministarstvo.

Održavanje sednice je bilo neizvesno zbog protivljenja SAD, Velike Britanije, Nemačke i Poljske iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog meseca predsedava SB UN izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red.

I Dačić je juče ukazao da postoje veliki problemi unutar Saveta bezbednosti, odnosno da se jedan broj zemalja žestoko protivi tome da se sednice o Kosovu i Metohiji održavaju na tri meseca.

Večeras će biti razmotren redovni tromesečni izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o o stanju na Kosovu.

(Tanjug)

1 komentar
  1. REBEKA

    Mislim da je dobro sto ce Savet bezbednosti,izmedju ostalog,razmatrati i pitanje Kosova. Ali bi bilo bolje,da je poslat neko drugi,a ne drug Dacic.On je Evropi poznat,kao visoki funkcioner i najblizi saradnik prokazanog bivseg Predsenika Srbije,u vremenu gradjanskog rata,devedesetih godina proslog veka. To sto on na medjunarodnim Skupovima peva,nikako mu ne moze popraviti imidz.!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike