U trendu

Inauguracija Vučića: Kolindini pokloni, kolo, trubači i vesela holivudska zvezda

Svečanost povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije počela je u Palati „Srbija“ u Beogradu nešto posle 18 sati.

Vučić i njegova supruga Tamara Vučić stigli su u Palatu oko 18.30 i u ovim trenucima primaju zvanice, među kojima je i holivudska zvezda, glumac Rejf Fajns.

Protokolom je predviđeno da Vučić i njegova supruga ispred sale „Podgorica“ pozdrave zvanice na prijemu, na kojem se očekuje više hiljada gostiju, među kojim su brojni predsednici država i vlada, ministri spoljnih poslova, diplomate, javne ličnosti i drugi.

Potom će učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije održati koncert dobrodošlice za goste u salonu „Podgorica“.

Zvanični deo programa počinje nešto pre 20 časova kada će se Vučić pridružiti zvanicama.

Horovi dece Srbije kojima će dirigovati Darinka Matić Marović izvešće himnu „Bože pravde“, posle čega će se Vučić obratiti gostima.

Po završetku govora, horovi dece Srbije izvešće numeru „Ovo je Srbija“, a glumac Lepomir Ivković recitovaće stihove Ljubivoja Ršumovića „Zdravica narodu srpskom“.

U programu će učestvovati Etno grupa „Vrelo“ i Nacionalni ansambl „Kolo“ koji će izvesti splet tradicionalnih srpskih igara, posle čega će nastupiti trubački orkestar Dejana Petrovića.

Posle završetka zvaničnog dela programa planirano je da zvanice obiđu sve salone u Palati „Srbija“ u kojima su organizovane tematske izložbe koje predstavljaju različite regione Srbije.

Zvanice će imati priliku da se upoznaju s prirodnim lepotama i istorijom različitih delova Srbije – Južna, Istočna, Centralna i Zapadna Srbija, Vojvodina, Kosovo i Metohija, Raška oblast i Beograd.

Gosti će biti posluženi hranom i pićem specifičnim za te krajeve zemlje. U delu koji predstavlja južnu Srbiju biće im ponudjena pirotska peglana kobasica, a iz Vojvodine suhomesnati proizvodi, štrudle, knedle…

U Palati u zapadnom krilu postavljene su biste rimskih imperatora rođenih na teritoriji današnje Srbije, a izložene su i fotografije o Topličkom ustanku, dolama i portret vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa i kneza Miloša Obrenovića, maketa laboratorije Nikole Tesle na Long Ajlendu, prvi televizor proizveden u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Iz regiona, na ceremoniju su došli predsednici Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kao i trojica članova predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Interesantno je da je hrvatska predsednica prilikom rukovanja sa Vučićevom suprugom Tamarom imala i poklon za nju.

Na ceremoniju su došli i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, kao izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Anegele Markel i Frank-Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Madjarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije.

Tu su i trojica bivših predsednika Srbije – Tomislav Nikolić, Milan Milutinović i Zoran Lilić.

Ulice oko Palate „Srbija“ zatvorene su za saobraćaj.

(Beta)

2 komentara
  1. Pospani

    A ko je Tamara?!?

  2. Dragan

    Ljudi car je go, zar ne vidite?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike