U trendu

Počelo suđenje za nesreću na Pasuljanskim livadama

Major Vojske Srbije Vinko Žnidaršič izjasnio se danas da nije kriv za delo koje mu se optužnicom stavlja na teret, u vezi sa tragedijom na poligonu Pasuljanske livadepre tri godine, kada je poginulo dvoje kadeta a petoro povređeno.

Suđenje majoru Vinku Žnidaršiču, optuženom za krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice, počelo je danas u Višem sudu u Jagodini.

Nesreća se dogodila na poligonu Pasuljanske livade 18. juna 2012. godine na pripremama za vojnu vežbu „Diplomac 2012“, kada su od gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, a još petoro je povređeno.

Žnidaršič se pred sudijom Lepomirom Milosavljevićem izjasnio da mu je žao zbog pogibije dvoje ljudi i povređivanja petoro, da bi i sam želeo da zna istinu o tom događaju ali da nije kriv po optužnom predlogu i da će pokušati svima da objasni zašto tako misli.

Porodice poginulih kadeta su se izjasnili da se pridružuju krivičnom gonjenju optuženog i istakli imovinsko pravni zahtev o čijoj visini će se kasnije izjasniti, kada presuda postane pravosnažna.

Bivši kadeti Tanja Milošević iz Lebana i Slobodan Petrović iz Raške, koji su u nesreći bili povređeni, danas su se izjasnili da se neće priključiti krivičnom gonjenju, ali su istakli imovinsko pravni zahtev koji će tražiti u posebnom postupku.

Ostali kadeti koji su u nesreći zadobili povrede nisu se pojavili na suđenju.

Četvorica bivših kadeta M.K iz Hajdučice kod Plandišta, N.G. iz Prnjavora, M.M. iz Aleksinca i S. M. iz Novog Sada se sumnjiče da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Njima će se suditi u Opštinskom sudu u Despotovcu.

Kako je nakon nesreće saopštilo tužilaštvo, sumnja se da su kadeti N.G. i M.M. prilikom iskopa zemlje u neposrednoj blizini mesta izvodjenja vežbe, pronašli jednu ispaljenu a neeksplodiranu granatu kalibra 30 milimetra.

Tu granatu su zatim doneli na mesto rada svoje grupe, gde su je razmenjivali sa kadetima, S.M. i pokojnim Filipom Milojevićem, da bi u jednom trenutku S.M. granatu spustio na zemlju.

Prišao im je kadet M.K. i nogom šutnuo granatu koja je od njih odletela nekoliko metara, nakon čega je eksplodirala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar