Počeo biznis forum Srbija – Indija

BEOGRAD – Poslovni forum Srbija – Indija, na kojem učestvuju 54 firme iz Srbije i 14 velikih indijskih kompanija, počeo je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Palati Srbija.

Poslovni forum je organizovan u okviru posete indijske državno – privredne delegacije Srbiji, koju predvodi potpredsednik Indije Venkaja Naidu.

Forumu, pored Vučića i Naidua, prisustvuju srpski ministri za građevinarstvo Zorana Mihajlović, finansije Siniša Mali i poljoprivrede Branislav Nedimović, kaoi predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi.

Privrednu delegaciju Indije čine predstavnici indijskih kompanija iz sektora farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, ajurveda proizvoda, edukacije, trgovine i usluga i drugi.

U okviru foruma biće održane prezentacije – „Srbija kao investiciona destinacija“ i „Privredni sektori Indije i potencijali za saradnju sa Srbijom“.

Dosadašnja ulaganja indijskih kompanija u Srbiju su bila skromna, a najnovije je ovogodišnja investicija indijskog proizvođača traktora Tafe, koji je kupio IMT po ceni od 66,8 miliona dinara ili oko 600. 000 evra.

U Srbiji posluje i indijska Embasi grupa koja je u Indiji otvorila IT park čije su planirane investicije, prema podacima Razvojne agencije Srbije, bile 25 miliona evra.
Takođe, u Nišu posluje i kompanija Excel Industries Limited sa planiranim ulaganjima od milion evra.

Srbija i Indija su u prvoj polovini 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, realizovane spoljnotrgovinsku robnu razmenu u vrednosti od 97,2 miliona dolara, dok je prošle godine u istom periodu ona iznosila 81,3 miliona evra.

Ukupan izvoz u robi u Indiju je bio 5,2 miliona dolara, dok je u istom periodu uvezeno 92 miliona dolara robe.

Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 5,65 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena u robi Srbije i Indije je prošle godine iznosila 198,1 milion dolara.

Na teritoriji Srbije, prema podacima Agencije za privredne registre, registrovano je 70 aktivnih firmi, čiji su većinski vlasnici državljani Indije odnosno pravna lica registrovana u Indiji.

U Beogradu je 2016. održan biznis forum na kome je učestvovalo 40 kompanija iz Indije, a u januaru 2017. je državno – privredna delegacija na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem učestvovala na velikom samitu Gujarat Global, u gradu Gandinagaru.

U privrednoj delegaciji Srbije učestvovale su kompanije iz IT sektora, namenske industrije i naučno-prosvetnog sektora.

Tokom posete kao sektori sa velikim potencijalom za saradnju Srbije i Indije prepoznati su poljoprivreda i prehrambena industrija, informacione tehnologije, metalska, tekstilna, hemijska i farmaceutska industrija, turizam i kreativna industrija.

Takođe, PKS je organizovala učešće srpske privrede na Sajmu prehrambene industrije „World Food India 2017“ u Nju Delhiju od 03. do 05. novembra 2017.

Učestvovali su proizvođači svežeg, zamrznutog i sušenog voća,
proizvođači pakovane hrane, supa i začina, kao i predstavnici konditorske industrije i naučnih instituta iz Srbije.

Vlada Srbije je u avgustu 2017. donela odluku da se indijskim državljanima sa regularnim putnim ispravama dozvoli ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Srbije u trajanju do 30 dana od dana ulaza, u okviru jedne godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike