U trendu

Počeo protest Za grad bez fantoma na vlasti

Protest „Za grad bez fantoma na vlasti“ počeo je večeras nešto posle 18 časova ispred zgrade Geozavoda u Beogradu, povodom trogodišnjice rušenja objekata u kvartu Savamala.

Sa kamiona na kojem je transparent „Solidarnost“ pušta se muzika, a okupljeni nose transparente „Jedan od pet miliona“, „Ne davimo Beograd“, „Čiji grad?“, „Beograd je naša zajednička kuća i dvorište“, zastave Grada Beograda i duginih boja.

Nose i zastavu na kojoj je žuta patka, jedan od simbola organizatora protesta Incijative Ne da(vi)mo Beograd, ali i karikature Dušana Petričića na kojoj je predstavio rušenje u Savamali.

U protestu učestvuje nekoliko stotina gradjana, a medju njima su i lideri Saveza za Srbiju Dragan Djilas, Boško Obradović, Balša Božović, Vuk Jeremić, članovi Pokreta ujedinjenih fantoma, kao i predstavnici Incijative Ne da(vi)mo Beograd koji su i organizatori.

U noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine, po okončanju parlamentarnih izbora, nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su gradjanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Gradjani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika gradjana Saše Jankovića proizlazi da je „iz vrha“ policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da gradjani nisu pozivali tu službu, iako se pokazalo suprotno.

Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osudjen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad. On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom dogadjaja u Savamali da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a potom da je za rušenje odgovorna gradska vlast. Sve vreme je insistirao da su porušeni objekti bili nelegalni.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar