Počeo sastanak Mogerini – Vučić

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sastala se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak u Predsedništvu Srbije počeo je oko 19 časova.

Mogerini je u Beograd došla na povratku sa konferencije u Taškentu kako bi sa Vučićem razgovarala o budućnosti dijaloga sa Prištinom, posle hapšenja šefa srpske kancelarije za Kosovo Marka Djurića u Kosovskoj Mitrovici i njegovog proterivanja sa Kosova.

Ona je sinoć telefonom razgovarala sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

EU je juče izrazila žaljenje zbog dešavanja na Kosovu i pozvala vlasti u Beogradu i u Prištini da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala i da probleme rešavaju u okviru dijaloga pod okriljem EU.

Zbog dogadjaja na Kosovu šef diplomatije Ivica Dačić danas je sazvao sastanak sa ambasadorima i šefovima misija medjunarodnih organizacija kojima je, kako je rekao, dostavljena i kompletna dokumentacija o incidentu.

Srpska lista danas je najavila da će se povući iz Vlade Kosova i da će 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO), a kosovski premijer Ramuš Haradinaj izrazio je nadu da će promeniti odluku.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike