U trendu

Početi primenu akcionih planova za poglavlja 23 i 24

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da se nada da će nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU moći da se što pre otvore a da Srbija u medjuvremenu treba da počne da primenjuje akcione planove za poglavlja 23 i 24.

„Nadam se da možemo da očekujemo otvaranje što pre. U ovom trenutku čini mi se da je pre svega prioritet da bez odlaganja dodje do primene akcionih planova za poglavlja 23 i 24, za pravosudje, borbu protiv korupcije“, rekao je Devenport novinarima na predstavljanju dogadjaja u EU info centru povodom dana Evrope.

Upitan da li bi u pregovorima sa Srbijom u junu moglo da bude otvoreno poglavlje 24 bez poglavlja 23, on je ponovio da je Evropska komisija već dala svoju preporuku o otvaranju sledećih poglavlja, a da je sada na članicama da donesu odluku o tome.

Devenport je rekao i da je Evropska komisija potvrdila da su akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 u redu i da je spremna da pomogne u njihovoj primeni.

Članice EU su postigle saglasnost da se u pregovorima sa Srbijom u junu otvori poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbednost, a sve osim Hrvaske podržavaju i otvaranje poglavlja 23 – pravosudje i osnovna prava.

Hrvatska traži pre svega od Srbije da izmeni zakon i ukine regionalnu nadležnost suda za ratne zločine u Beogradu, kao i da garantuje da će hrvatska manjina biti automatski zastupljena u srpskom parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.