U trendu

Počinje da se ostvaruje najopasniji plan za Srbe još od 1999. godine

Formiranjem paravojske Priština hoće da uvuče Srbiju u rat sa NATO-om, ali i da od nje ponovo stvori „agresora“ u zapadnim očima, provocirajući je da se lati oružja kako bi odbranila Srbe na Severu.

Ukoliko Priština, kako najavljuje za 14. decembra, pristupi formiranju kosovskih oružanih snaga, to bi od završetka ratova na ovim prostorima bio najopasniji potez koji bi region mogao da uvede u sukob. Ovako za Sputnjik komentariše namere kosovskih Albanaca bivši pripadnik KOS-a Ljuban Karan.

On smatra da Albanci imaju tri plana povlačeći ovaj potez, a sva tri treba da Srbiju ponovo smeste u kontekst „agresora“, posebno ako im je cilj sever Kosova, jer Srbija u tom slučaju, teško da bi mogla da ostane pasivna.

„Kfor koji bi trebalo da spreči svako paravojno organizovanje na Kosovu i formiranje bilo kakve druge oružane sile, po najavama iz Prištine, poslužiće kao misija koja će omogućiti da ta vojska bude formirana. Albanski lideri su otvoreno najavljivali da će vojsku formirati u dogovoru sa Kforom. Dakle, postoje dve varijante koje su za nas opasne. Prva je da Albanci krenu sami kao neka paravojska u zauzimanje severa Kosova. U tom slučaju, Srbija bi morala da vojno interveniše“, uveren je naš sagovornik.

Po njegovim rečima, ovo je čak i manje opasan scenario, jer je drugi kojim Albanci ali i njihovi mentori teže, mnogo opasniji.

„A to je da ta paravojska bude na neki način prošvercovana na sever Kosova pod maskom i u kolonama Kfora. U tom slučaju za Beograd će biti veoma teško da donese odluku o upotrebi oružane sile, zato što bi se svaka takva intervencija naše vojske i policije na Zapadu smatrala kao oružana agresija na snage Ujedinjenih nacija“, objašnjava Karan.

Naš sagovornik kaže da postoji i treća opcija koja je najperfidnija jer Albanci mogu da pristupe formiranju vojske i da na tome ostanu, držeći stalno tenziju da bilo kada i u svakom momentu mogu da krenu na Sever.

Jedini koji bi mogli da spreče mogući oružani konflikt su, po rečima našeg sagovornika, upravo oni koji i daju zeleno svetlo Prištini da ovo uradi, a to je — Amerika.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, koji je i najavio 14. decembar kao dan kada će Kosovo dobiti vojsku, rekao je da je Kosovo spremno i da će imati mirnu i profesionalnu vojsku, kao i da je sve učinjeno u punoj saradnji sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim partnerima. Veselji tvrdi i da ovaj potez Kosova ne namerava da izaziva i podstakne sukobe, kao i da će kosovske oružane snage biti vojska mira i partner NATO-a.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.