U trendu

Podaci o zločinima na Kosovu na više hiljada stranica

Na sednici Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza o rasvetljavanju zločina nad pripadnicima spskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji istaknut je značaj koordinacije svih službi u tom poslu kako bi bili rasvetljeni brojni zločini.

Predsedavajući radnoj grupi i predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da podaci službi bezbednosti o zločinima ne mogu biti tajna i da je poenta njihovog zajedničkog rada rešavanje zločina.

On je naveo i da će o svemu što dogovori radna grupa biti obavešten predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Predstavnik BIA Bojan Dimić rekao je da ta agencija raspolaže ozbiljnom domkumentacijom o zločinima počinjenim na Kosovu od 1998. godine do 2000. godine koja bi trebalo da bude iskorišćena na valjan način.

On je naveo da su podaci operativni, ali da ima i onih koji bi mogli da budu iskorišćeni u procesno-krivičnom postupku.

Dimić je rekao da sve podatke koje imaju nisu sebično čuvali i da su podatke dostavljali tužilastvu.Predstavnik Vojnobezbednosne agencije rekao je da su svi podaci koje oni imaju prosledjeni tužilaštvu, ali da su operativnog karaktera i da nemaju krivično pravno procesnu funkciju, ali da bi ipak mnogo mogli da pomognu.

Na sednici je dogovoreno i da se formira tim stručnjaka koji bi radio na dostavljenim podacima, odnosno na njihovoj sistematizaciji.

Podaci, izveštaji i studije koji su radnoj grupi dostavljeni imaju više hiljada stranica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.