najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Podizanje spomenika Barišiću – povampirenje fašizma u Hrvatskoj

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas zabrinjavajućim podizanje spomenika ustaškom teroristi Miru Barišiću dodavši da taj čin podseća na „povampirenje fašizma u Hrvatskoj“.

Ustaškom teroristi Miru Barišiću koji je 1971. godine u Švedskoj ubio jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića, podignut je spomenik u njegovom rodnom mestu Dragama kod Pakoštana, u Hrvatskoj.

„Veoma je teško racionalno i hladno govoriti o nečemu što zaista veoma podseća na povampirenje fašizma u Hrvatskoj, ustaštva. Imate situaciju da je Miro Barišić osudjen pravosnažnom presudom Švedskog suda za ubistvo našeg ambasadora Vladimira Rolovića na 18 godina zatvora“, kazao je Stefanović za TV Pink.

On je ocenio da postupak podizanja spomenika čoveku osudjenom za teroristički akt „treba da ukaže ozbiljnim državama Evropske unije da se zabrinu“.

„One su reagovale za mnogo benignije stvari u poredjenju sa ovom, a onda se za ovako nešto ćuti. I nije ovo prva stvar“, rekao je Stefanović i dodao da „nije Srbija ta koja je rehabilitovala (kardinala Alojzija) Stepinca, ukinula presudu Branimiru Glavašu, postrojavala crnokošuljaše… Nažalost, to se sve dešava u Hrvatskoj“.

Stefanović je rekao da će Srbija 4. avgusta u izbegličkom naselju Busije u Zemunu organizovati centralnu državnu manifestaciju povodom Dan sećanja na stradanje i progon Srba u hrvatskoj akciji „Oluja“ 1995.

„Želimo da se setimo srpskih žrtvava, te zločinačke akcije Oluja, da pošaljemo poruku da ne možemo da zaboravimo zločine nad Srbima kada su ubijani, ne možemo da zaboravimo činjenicu da ogromnom broju njih imovina nije vraćena“, rekao je ministar.

Stefanović je istakao da Srbija, uprkos tome, hoće da na civilizovan i dostojanstven način podseti na zločine počinjene nad njenim narodom. „Mi hoćemo mir i stabilnost, ali to znači da imamo pravo da poštujemo žrtve našeg naroda. Pokazaćemo u Busijama da postoji razlika izmedju nas i njih“, rekao je on.

Udovica ubijenog ambasadora, Brana Rolovića kazala je za TV Pink da ju je vest o podizanju spomenika teroristi Miru Barišiću rastužila, ali da je „apsolutno“ nije iznenadila.

„To je sled prethodnih dogadjaja. Tužni smo, ja sam tu nemoćna. Naša porodica je unserećena već 44 godine, to je naša porodična tragedija. Država koliko god je mogla, učinila je“, kazala je Brana Rolović.

Komentarišući antifašizam kao zvaničnu politiku EU, ona je kazala da su „reči divne, a dela vidimo kakva su i u susedstvu i u svetu, uplašeni smo kada vidimo šta se dogadja i čime se sve ovo može završiti“, dodala je ona.

(Beta)

1 komentar
  1. Cuprija

    Gospodine Stefanovicu! Nemojte da kukate nad Hrvatima,pogledajte sta ste vi,mislim na vas, uradili i koga ste rehabilitovali,pa dosao je djavo po svoje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike