U trendu

Pokret Oslobodjenje podnosi krivičnu prijavu protiv pevača iz Zvezdi Granda

Pokret „Oslobodjenje“ saopštio je danas da će podneti krivičnu prijavu za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje protiv bosanskog pevača i finaliste takmičenja „Zvezde Granda“ Sadika Hasanovića.

Mediji su objavili snimke na kojima Hasanović sa svojim ocem peva pesme u slavu komandanta jedinica Armije Bosne i Hercegovine na teritoriji Srebrenicene Nasera Orića i masakra nad Srbima u selu Kravica.

U napadu Orićevih snaga na ovo selo u okolini Bratunca, na Božić 1993. godine, ubijeno je 49 stanovnika, a celo mesto je sravnjeno sa zemljom, podsetio je pokret.

„Podnosimo prijavu po članu 317. Krivičnog zakonika Republike Srbije, koji predvidja zatvorsku kaznu za one koji izazivaju i raspiruju nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili netrpeljivost. Pevanje pesama o klanju Srba to svakako jeste“, naveo je predsednik tog pokreta Mladjan Djordjević.

Dodao je da je neprihvatljivo da neko ko želi da gradi karijeru u Srbiji peva o jednom od najgnusnijih zločina nad srpskim narodom iz ratova devedesetih.

„Pokolj nad Srbima u okolini Srebrenice je trauma koja je itekako živa u srcu i duši srpskog naroda, posebno jer niko još uvek za to nije odgovarao. Naser Orić se slobodno šeta i slavljen je kao heroj u Bosni“, kazao je Djordjević.

„Oslobodjenje“ je saopštilo da Srbija treba da bude zemlja otvorena za sve ljude dobre volje, ali da „pre svega mora imati samopoštovanje i svest o svojim žrtvama“.

Pokret je pozvao institucije Srbije da reaguju i stanu u zaštitu pre svega srpskih žrtava, a zatim i dostojanstva srpskog naroda u celini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.