U trendu

Pokreti Dveri i Dosta je bilo traže sednicu Skupštine o pritiscima na Srbiju zbog Kosova

Poslaničke grupe pokreta Dveri i Dosta je bilo zatražile su danas posebnu vanrednu sednicu Skupštine Srbije o „medjunarodnim pritiscima na državne organe Srbije u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji“.

Šef poslaničke grupe pokreta Dveri Boško Obradović kazao je da inicijativom traže da na pitanja poslanika o tome odgovaraju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić.

„Zahtevamo da sednici prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji aktivno učestvuje u pregovorima o budućnosti Kosova i Metohije“, kazao je Obradović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom poslaničke grupe pokreta Dveri Sašom Radulovićem.

Obradović je kritikovao predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković rekavši da za godinu i po dana nije zakazala nijednu sednicu na aktuelnu temu.

„Ima li danas važnije aktuelnije teme, važnijeg državnog i nacionalnog pitanja od sudbine Kosova i Metohije? Aleksandar Vučić simulira nekakav lažni unutrašnji dijalog, jedino Skupština Srbije ne zaseda i jedino najviši državni organ Srbije ne razmatra najvažnije državno pitanje danas. Da li je to normalno?“, upitao je Obradović.

On je kazao da Vučić ima zadatak da u narednih godinu dana prizna nezavisno Kosovo „po nalogu zapadnih mentora“.

„Zašto Vučić ne dodje u Skupštinu Srbije i ne predstavi narodnim poslanicima sa kakvim medjunarodnim pritiscima se suočava, da ne radi to na televiziji Hepi“, kazao je Obradović.

Obradović je podsetio da su poslaničke grupe Dveri i Dosta je bilo prošle nedelje pokrenule inicijativu kojom se zahteva rasprava da se izglasa nepoverenje Vladi Srbije, kao i inicijativu za pokretanje skupštinske procedure za razrešenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je 24 poslanika potpisalo obe inicijative, navodeći da opozicije „ima dovoljno“ za obe sednice Skupštine Srbije.

Pozvao je poslanike iz ostalih opozicionih poslaničkih grupa da potpišu inicijative, dodajući da im je predočeno da predloženi tekst inicijative ne mora biti konačan i da mogu napraviti zajednički zahtev za pokretanje smene Vlade i predsednika.

„Ne vidim nijedan razlog da bilo ko – ko sebe smatra opozicijom, ne potpiše ovu inicijativu. Valjda nam je svima cilj smena vlasti, predsednika i Vlade. Ako neko to ne potpiše, jedino mogu da zaključim da nije prava opozicija“, kazao je Obradović.

Zahvalio je poslaničkoj grupi „Nova Srbija – Pokret za spas Srbije“, na čijem je čelu Sanda Rašković Ivić, jer su njihova četiri poslanika potpisala te incijative.

Šef poslaničke grupe pokreta Dosta je bilo Saša Radulović pozvao je opozicione poslanike da „stave sujete sa strane“ i potpišu te inicijative kako bi Skupština Srbije počela da radi.

Radulović je kazao da „Zapad na Srbiju vrši veliki pritisak“ da Kosovo dobije stolicu u UN i da „sve što Vučić radi ide u tom pravcu“.

On je kazao da se pokret Dosta je bilo protivi izbacivanju Kosova iz Ustava Srbije, dodajući da su potrebni razgovori i istorijsko pomirenje sa Albancima na Kosovu.

Govoreći o ubistvu lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Radulović je kazao da svima odgovora da to ubistvo ostane nerešeno.

Obradović je kazao da je nezamislivo da posle ubistva Ivanovića tim povodom nije održana nijedna sednica Skupštine Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)