U trendu

POKS: Pola postrojenja za prečišćavanje vode ne radi

BEOGRAD – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) upozorio je danas da u Srbiji, u kojoj se prečišćava samo 10 odsto otpadnih voda, 50 odsto postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ne radi.

„Srbiji su kako bi se izbegla ekološka katastrofa, preko potrebna postrojenja za prečišćavanje voda. Imamo 50 postrojenja od kojih samo polovina radi“, rekao je poslanik Pokreta Žika Gojković i naveo da se u Srbiji prečišćava svega 10 odsto otpadnih voda, a u Švedskoj i Norveškoj 95 odsto

Gojković u saopštenju podseća da gradovi ispuštaju otpadne vode i kanalizaciju direktno u reke, samim tim i u zemljište, a da se upravo prečišćene vode iz reka i iz reni-bunara koriste za piće.

„Po prognozama stručnjaka, ako ne budu izgrađeni prečistači, postoji opasnost da Srbija ostane bez najvažnijeg resursa – vode“, rekao je Gojković.

POKS predlaže da država formira poseban fond za nabavku prečistača otpadnih voda, kao i da se intenziviraju napori na pribavljanju sredstava iz evropskih fondova kako bi se ovaj gorući problem rešio što pre.

(Tanjug)

Napišite komentar