najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Policija neće dozvoliti eskalaciju sukoba na granici

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Nišu da srpska policija neće dozvoliti dalju eskalaciju sukoba na granici sa Mađarskom, niti napade na mađarsku policiju sa naše teritorije.

Stefanović je istakao da je Srbija uputila protestnu nota zbog toga što je mađarska policija upotrebila suzavac na delu srpske teritorije i pretukla novinarsku ekipu RTS-a.

On je rekao da srpska policija neće tući migrante niti će na njih bacati suzavac, ali će, naravno, obezbediti da građani Srbije u svojoj zemlji žive bezbedno.

„Smanjili smo broj migranata koji se nalaze u samom graničnom pojasu i na Horhošu 1 i na Horgošu 2, i oni su upućeni naš centar u Kanjiži“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, urodilo je plodom to što je srpska policija razgovarala sa migrantima i objasnila im da način na koji su juče pokušali da ostvare neka svoja prava nije dobar i neće dati rezultate.

„Učinili smo sve da nivo ugroženosti i pritiska na sam granični pojas bude veoma mali, ali ovo nije pitanje samo za Republiku Srbiju. Da bi se ovo pitanje rešilo, Evropa mora da kaže da li te ljude prima ili ne“, naglasio je Stefanović.

On je istakao da se ne može igrati dvostruka igra pa da za Srbiju važe jedna pravila, a za druge zemlje druga pravila.

„Očekujemo od Evropske unije da nam kaže šta je obrazac dobrog evropskog ponašanja. Da li je to ono što se radi u Nemačkoj gde se ljudi dočekuju sa lekovima i hranom, ili je to obrazac gde se sačekuju sa ogradom i policijom“, izjavio je Stefanović.

Očekujemo, dodao je on, da nam Evropska unija kaže koje su to evropske vrednosti koje Srbija treba da deli, pošto postoji različito ponašanje EU u Grčkoj i u nekim drugim delovima Evrope.

On je istakao da će kriza sa migrantima biti brže rešena ukoliko Evropa bude brža i efikasnija u donošenju sveobuhvatnog rešenja ovog problema.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike