Politički subjekti u PR podeljeni o nastavku dijaloga

PRIŠTINA – Uprkos zahtevima Vašingtona da Priština stvori uslove za nastavak dijaloga sa Beogradom ukidanjem nametnutih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, za šta je neophodan konsenzus svih političkih subjekata, kosovska politička scena je i dalje podeljena.
Nakon što je zamenik premijera i kopredsedavajući tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj, juče najavio da se svakodnevno radi na platformi i da veruje da će u naredna tri dana biti završena i dostavjena parlamentu, najuticajniji opozicioni Demokratksi savez Kosova (DSK) usvojio je svoje principe za nastavak dijaloga sa Srbijom.

DSK je, kažu, voljan da na tim principima sarađuje sa svim političkim snagama.

Četiri principa DSK je predstavio šef parlamentarne grupe te partije Avdulah Hoti, prenela je RTK2.

DSK smaatra da proces dijaloga treba da se odvija samo uz saglasnost dvotrećinske većine kosovskog parlamenta.

„Bilo koji drugi oblik dijalog čini nelegitimnim i neustavnim. Pošto konačni sporazum zahteva dvotrećinsku većinu Skupštine za ratifikaciju, onda bi platforma za dijalog bila legitimna i ustavna samo kada bi je usvojila dvotrečinska većina u Skupštini“, prvi je princip DSK.
Budući da, kako se navodi u drugom principu, sadašnje institucije nemaju politički legitimitet da predstavljaju Kosovo u dijalogu, postoje dve mogućnosti.

Najpre, smatraju, dijalog treba da se odvija nakon izbora, od legitimnih institucija na osnovu njihovih ustavnih odgovornosti.

Kao drugo je navedeno, formiranje sveobuhvatne vlade, koja završava dijalog i priprema zemlju za izbore, uz napomenu da u oba slučaja dijalog može da se vodi samo uz saglasnost dvotrećinske većine u Skupštini.

Treći princip se odnosi na kosovsku teritoriju, a DSK kaže „da svakome treba da bude jasno da teritorijalni integritet Republike Kosovo i jedinstveni karakter države ne mogu biti deo dogovora“.
Najzad, DSK ističe da je sa svom principima spreman da na temu nastavka dijaloga radi sa svim političkim snagama.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike