najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Politika bošnjačkih zvaničnika usmerena ka destabilizaciji regiona

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su današnje ukidanja svih mera zabrane Naseru Oriću u Sarajevu i izjava predsedavajućeg Predsedništva BIH Bakir Izetbegovića u Novom Pazaru usmereni ka destabilizaciji regiona i izazivanje sukoba sa srpskm narodom.

„Ukidanje mera zabrane za ratnog zločinca Orića, koji je optužen za zločine nad Srbima na području Srebrenice, kao i izjave Izetbegovića gde poredi Banjaluku i Novi Pazar, pokazuju da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BIH usmerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom“, naveo je Dačić u saopštenju.

On je ukazao da je „Republika Srpska medjunarodno garantovani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom“ i da je „srpski narod u BIH medjunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva“.

„Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantovani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poredjenje sa Novim Pazarom u stvari poziv na promenu ustavnog uredjenja Srbije i grubo mešanje u naše unutrašnje poslove“ naveo je sršpski šef diplomatije.

Dačić je naglasio i da „Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću“.

Izetbegović je prethodno danas rekao da je trebalo da ranije poseti Novi Pazar i da svoj dolazak u taj grad ne smatra zaobilaženjem zvaničnog Beograda.

„U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dodjem u Novi Pazar, posle 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj poseti, jer smo svi svedoci da predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar“, kazao je Izetbegović.

Sud BiH ukinuo je sve mere zabrane prema Oriću, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice u leto 1992. godine.

Orićev advokat Lejla Čović potvrdila je za sarajevski Dnevni avaz ovu informaciju, dodavši da je Orićeva odbrana u više navrata tražila od Suda BiH da donese ovakvu odluku i odbaci predloge Tužilaštva BiH za stalnim produženjem mera.

Tužilaštvo BiH tereti Orića i Sabahudina Muhića da su na području Srebrenice ubili trojicu srpskih zarobljenika.

(Beta)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Misli o Srbiji a ne o regionu.Region nam radi o glavi.Svati vec jednom.Radi za svoj narod

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike