U trendu

Politika: Nova imenovanja u diplomatskim predstavništvima

Ambasadorka Srbije u Rimu Ana Hrustanović prelazi na novu dužnost šefa misije Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu, a na ambasadorsko mesto u Berlinu, koje će biti popunjeno nakon tri godine, Dušan Crnogorčević dosadašnji šef srpske misije u Švedskoj, piše „Politika“ u izdanju od utorka.

List podseća da će Hrustanovićka na tom mestu naslediti Dušana Lopandića, za koga navodno da odlazi u Stokholm. 

Umesto Hrustanovićeve u Italiji će službovati Zorana Vlatković, šefica kabineta  ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koja je radila i u MUP-u, dodaje „Politika“.

Lista budućih predstavnika Srbije rezultat je dogovora predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova, a na spisku kandidata za nove ambasadore i generalne konzule nalazi se još 20 imena, dodaje list.

U Poljskoj bi ambasadorsko mesto trebalo da preuzme Nikola Zurovac, koji je sada  otpravnik poslova u tom predstavništvu.

Kako piše „Politika“, za mesto ambasadora u Zagrebu predviđena je Mira Nikolić, koja je bila i šefica odseka za UN, dok će u Nikoziju će otići Marko Blagojević, nekadašnji generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, a za Oslo se sprema Suzana Bošković, koja je takdoje bila u MSP.

Jedno od najznačajnijih mesta van Evrope, mesto u Iranu dobio je Tomislav Đurin nekadašnji ambasador u Makedoniji, navodi list.

Prema navodima „Politike“, zamenik reis ul uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić je kandidat za ambasadorsko mesto u Saudijskoj Arabiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar