U trendu

Politika: Vučić otkazao put u Brisel i susrete u SAD

Mandatar za sastav Vlade Srbije otkazao je posetu Briselu 21. juna, potvrdjeno je Radio-televiziji Srbije (RTS) u Vladi Srbije.

Kako je RTS preneo pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, Vučić će otputovati u SAD 23. juna prvim direktnim letom „Er Srbije“ na relaciji Beograd-Njujork, ali ta poseta nije tvanična, jer je otkazao sve ranije dogovorene susrete sa američkim zvaničnicima.

Prema pisanju današnje Politike, odluka o otkazivanju puta u Brisel i ranije ugovorenih susreta s visokim zapadnim zvaničnicima donesena je tokom vikenda posle telefonskih kontakata koje je Vučić imao s najvišim predstavnicima Evropske unije (EU).

List navodi da su zapadni sagovornici obavešteni da Vučić neće ići u Brisel sve dok se ne formira Vlada Srbije, „ma ko da je formira“.

„Otkazivanje važnih susreta potez je kakvom se pribegava samo u vanrednim okolnostima, pa je razumno pretpostaviti da je Aleksandar Vučićć iz nekog razloga nezadovoljan odnosom važnih saveznika, bilo prema njemu lično ili Vladi Srbije“, navodi Politika i ocenjuje da se takve odluke „ne donose olako i bez ozbiljnih vaganja mogućih posledica.

List tvrdi da je, u odsustvu zvaničnog tumačenja Vučićeve odluke, logično tumačiti takvu odluku na osnovu „do sada jedva vidljive zategnutosti na relaciji s Briselom i Vašingtonom“.

Politika dodaje da su „mediji naklonjeni premijeru“ proteklih dana spekulisali da su zapadne prestonice na neki način povezane s onim što krugovi bliski premijeru vide kao „akciju urušavanja srpske vlade“, pod tim misleći na „logističku podršku optužbama o izbornoj kradji, a zatim i opštužbama vezanim za smene urednika na Radio-televiziji Vojvodine i protestima uperenim protiv projekta Beograd na vodi“.

„Govorka se i o velikim finansijskim iznosima kojima se iz Brisela potpomažu protesti protiv vlade, bez obzira na činjenicu da ih vode novoosnovane grupe koje brižljivo poriču svaku prethodnu nameru ili vezu s opozicijom“, piše Politika.

S druge strane, antizapadni opozicioni krugovi tvrde da Vučić i njemu bliski tabloidi samo izmišljaju sukob sa Zapadom budući da premijer ispunjava sve zapadne naloge sa „izuzetkom sankcija protiv Rusije“.

Vučić je pre nekoliko meseci najvio putovanje u SAD, a kupio je i prvu kartu za direktni let „Er Srbije“ od Beograda do Njujorka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.