U trendu

Politizacija vojske trend koji zabrinjava

Beogradski centar za bezbednost i politiku i Medjunarodna Transparentnost saopštile su danas da je politizacija Vojske Srbije trend koji zabrinjava i kao primere naveli pad vojnog helikoptera, incident tokom prošlogodišnje Parade ponosa i to ko obezbedjuje premijera Srbije.

Te dve organizacije su u saopštenju, povodom istraživanja o antikorupcijskim merama u Ministarstvu odbrane, kao primer politizacije vojske navele da je na pad helikoptera u martu ove godine, kada je poginulo sedam osoba, značajno uticalo nepoštovanje propisanih i dobro razrađenih procedura usled političkih pritisaka.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Transparentnost su dodali i da je ministar odbrane Bratislav Gašić efektivno ometao kontrolni postupak zaštitnika građana u Vojnobezbednosnoj agenciji koji je sprovodio nakon što je žandarmerija tokom obezbedjivanja Parade ponosa u Beogradu pretukla Andreja Vučića, brata srpskog premijera, i dvojicu pripadnika Kobri.

Oni podsećaju i da je ministar odbrane proteklih dana izjavljivao da je Vojska Srbije zadužena za bezbednost premijera, uprkos činjenici da ni u zakonu ni u strateškim dokumentima takva misija Vojske nije predviđena.

„Stoga je prvi prioritet Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izgradnja otpornosti na protivpravni politički uticaj“, navodi se u saopštenju.

U istraživanju o antikorupcijskim merama u Ministarstvu odbrane navodi se da je napredak postignut u odnosu na 2013. godinu, ali je i dalje izražena politizacija Vojske, slaba unutrašnja kontrola i netransparentno upravljanje odbrambenom industrijom.

Srbija je napravila pomak u sprovodjenju antikorupcijskih mera u Ministarstvu odbrane, ali je i dalje izražena politizacija Vojske, slaba unutrašnja kontrola i netransparentno upravljanje odbrambenom industrijom, glavni su nalazi istraživanja Globalni antikorupcijski indeks odbrane koje je sprovela Medjunarodna transparentnost u saradnji sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku.

Srbija je ostvarila 148 od maksimalnih 284 poena, što predstavlja napredak u odnosu na 2013. godinu, kada je imala 121 od 280 poena, piše u saopštenju.

Time je Srbija napredovala iz grupe D u kojoj su zemlje sa visokim rizikom od korupcije, u grupu C koju čine zemlje sa umerenim rizikom od korupcije, u kojoj se nalazi sa Francuskom, Austrijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Bugarskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.