U trendu

Položen kamen temeljac za igradnju 276 stanova za izbeglice

NOVI SAD – U Veterniku je danas prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, i predsednik Komisije koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica svečano položio kamen temeljac za početak gradnje 276 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Novog Sada.

Ukupna vrednost ove investicije, preciyirao je, iznosa 6,4 milona evra, a gradi se 276 stanova ukupne površine oko 20 hiljada kvadratnih metara, sa rokom zavšetka u novembru 2019. godine.

On je dodao da je iy otkupa obezbeđeno još 30 stanova, da je započeta i izgradnja stanova u Futogu, a u proceduri projektovanje još 94 stambenene jedinice.

„Podsetio bih da je izgradnja stambenih jedinica deo sprovođenja stambenog programa kao najvažnijeg regionalnog programa za trajno rešavanje dugoročnog problema uz podršku međunarodnih organizacija i donatora. Republika Srbija je posvećena i u punoj meri posvećena resavanju dogovororenih obaveza“, rekao je Dačić i dodao da dosadašnji rezultati obevezuju da se planovi sprovedu do kraja.

,,Cilj nam je da kada se zavrsi ovaj program, da nema više ljudi sa statusom izbeglica u Srbiji“.

Napomenuo je da će se pristupiti rešavanju problema raseljenih lica sa Kosova i Metohije, jer oni nisu imali status izbeglica, a s obzirom na to, kakao je rekao,na to da mi KiM posmatramo kako deo Srbije.
,,Srbija je majka za sve Srbe“, rekao je okupljenim građanima gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uy konstataciju : ,,Ako već ne mogu da se vrate na svoje, onda treba da im olakšamo integraciju u Srbiji“.

Vučević je podsetio da je Vernik jedno od najvećih izbegličkih naselja u Srbiji, a da će se raditi na tome da u budućnosti bude jedno od njalepših naselja.

,,Evropska unija zajedno sa Srbijom obezbeđuje trajno stambeno rešenje za izbeglice iz ratova na ovim prostorima. Sa 232 miliona evra, EU je najviše doprinela“. Srbija dobro napreduje na ovom planu“, rekla je Mateja Norčič Šamcar, iz Delegacije EU u Srbiji

Ona je najavila da će naredne dve godine biti izgrađeno nekolko hiljada novih stanova i zahvalila se predstavnicima lokalne vlasti na saradnji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike