U trendu

Pomirenje i oprost vode ka boljoj budućnosti

Britanski prestolonaslednik, princ Čarls, izjavio je danas na medjuverskoj konferenciji u Prizrenu da pomirenje i oprost vode ka boljoj budućnosti i založio se za stvaranje mostova saradnje izmedju naroda i vera na Balkanu.

„Kao što sam rekao i u Beogradu, ne smemo dozvoiliti sebi da postanemo taoci istorije“, rekao je princ Čarls.

On je izrazio zadovoljstvo što je danas imao prilike da se sretne sa gradjanima koji pripadaju različitim religijama i istovremeno podelio zabrinutost sa porodicama nestalihod kojih je čuo za njihovu uznemirenost i bol.

„To što sam danas čuo u Prištini mi je slomilo srce. Čuo sam ljude koji su izgubili svoje najdraže, govorim o nestalim osobama. Želelo bih da uradim više na tome“, kazao je princ Čarls.

Ističući da razume bol kroz koji su prošle porodice nestalih, Princ od Velsa se založio da se radi na stvaranju uslova za saradnju.

Drugi dan posete princa Čarlsa Kosovu je započeo susretom sa predsednicom Kosova Atrifetom Jahjaga, koja je ocenila da je poseta princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile Kosovu potvrdila posebne i jake veze Prištine i Londona, saopšteno je iz kabineta predsednice Kosova.

Jahjaga je odlikovala princa od Velsa medaljom za mir, demokratiju i humanizam nazvanu po prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi.

Posle susreta sa Jahjagom, prinčevski par položio je cveće na spomenik nestalim, nakon čega su neki od članova porodica nestalih od princa Čarlsa zatražili da se izvrši pritisak na Srbiju, kako bi se razjasnile sudbine njihovih rodjaka.

Britanski princ je prisustvovao i polaganju venca u sedištu Kfora u znak sećanja na britanske vojnike proginule tokom operacija na Kosovu.

Članovi britanske kraljevske porodice posetom Kosovu završavaju regionalnu turneju u okviru koje su bili i u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ovo je druga poseta princa Čarlsa Kosovu. Prvi put je boravio 1999. posle ulaska medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovo i tom prilikom je posetio britanske vojnike.

Poseta prinčevskog para Kosovu protekla je uz snažne mere bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.