U trendu

Pomoć firmama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom

BEOGRAD – Raspisan je prvi javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2019.

„Broj osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u preduzećima, kao i kategorija kojoj pripadaju, biće osnovni kriterijum za raspodelu sredstava. Pravilna raspodela i transparentnost ostaju prioritet našeg rada, a spisak svih preduzeća kojima će biti odobrena sredstva, sa tačnim iznosom sredstava, biće objavljeni na sajtu Ministarstva“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar kaže da je u Srbiji 56 preduzeća u kojima su angažovane osobe s invaliditetom i u kojima se obavlaj njihova profesionalna rehabilitacija.

Ta preduzeća zapošljavaju 1.684 lica, a od nji su sa invaliditetom 1.134 osobe.

Privatnih je preduzeća među njima 64 odsto, državnih 32, a u 4 odsto osnivač je civilni sektor.

Ministar kaže i da je sve veći broj preduzeća koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao i da se smanjio broj onih koji su u nekom prethodnom periodu imali finansijskih poteškoća.

„Želimo da sva preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom prevaziđu probleme i dobro posluju. Osobe sa invaliditetom pokazale su se kao vredni i odgovorni radnici. Država želi da svim građanima pruži iste mogućnosti i da im obezbedi još bolje uslove za život i rad“, rekao je Đorđević i dodao da se nada da će sva preduzeća koja su dobila sredstva u ovoj godini, biti zadovoljna podrškom Ministarstva, kao i prethodne godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar