U trendu

Ponoš: Srbija Centar se zalaže za ulazak Srbije u EU i za saradnju medju opozicionim strankama

Bivši načelnik Generalštba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je danas, na predstavljanju svoje političke organizacije Srbija Centar (Srce), da su njena osnovna programska načela zalaganje za ulazak Srbije u Evropsku uniju, i saradnja medju opozicionim strankama, bar u borbi za bolje izborne uslove.

Ponoš, koji je na predsedničkim izborima održanim 3. aprila ove godine bio kandidat koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, je na konferenciji za novinare rekao da će na jesen biti održani izbori za organe tog pokreta.

On je kazao da je osnovni cilj političkog delovanja Srbija Centra uspostavljanje države koja će biti u službi svih gradjana, a da je osnovni preduslov za to odlazak s vlasti Srpske napredne stranke (SNS).

Prema njegovim rečima, nakon aprilskih izbora osnovni utisak je da posao nije završen, da su gradjani „razočarani“ i „rezignirani“, kako rezultatima tako i dešavanjima nakon izbora, a da jedino zbog čega nisu klonuli duhom u želji za promenama je „bahatost vlasti“.

Ponoš je rekao da je zadovoljan rezultatima koje je ostvario kao kandidat na predsedničkim izborima, na kojima je bio drugoplasirani sa 18 odsto osvojenih glasova, kao jedini kandidat koji je pobedio na svom biračkom mestu.

Ocenio je i da su gradjani posle izbora dobili iz redova opozicije „ozbiljne predstavnike u Skupštini“.

Govoreći o propustima vladajućeg režima, Ponoš je rekao da je „spoljnja politika ove vlasti, odsustvo spoljnje politike“, i dodao da je medju članovima pokreta Srbija Centar i desetak bivših ambasadora ili diplomatskih predstavnika.

Ponoš je rekao da Srbija Centar za sada ima programska načela, o kojima je govorio, a da će statut i program doneti stručni članovi, nakon što budu održani izbori za organe tog pokreta.

O planovima saradnje Srbija Centra sa opozicionim strankama, Ponoš je rekao da „nemamo luksuz da se bavimo ideološkim razlikama“, i da je pitanje ko saradjuje sa režimom a ko ne.

Na pitanje da li će lider pokreta „Kreni – Promeni“ Savo Manojlović biti deo Srbija Centra, Ponoš je odgovorio da za sada nije član a da „ne znamo šta vreme nosi“, po pitanju buduće saradnje.

Ponoš je na pitanje kakav je njegov stav oko uvodjenja sankcija Rusiji, zbog njenog napada na Ukrajinu, odgovorio da to nije pitanje „o zaraćenim stranama nego se radi o nama“, i da treba da biramo „kako da prodjemo manje loše“.

On je, govoreći o članovima pokreta Srbija Centra, naveo da su medju njima i istoričar Bojan Dimitrijević i privrednik Zoran Drakulić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar