U trendu

Ponovo gužve na granici Hrvatske i Srbije

Na granici Hrvatske i Srbije ponovo se stvaraju gužve, jer izbeglice ne mogu da pređu na hrvatsku stranu.

Bi-Bi-Si (BBC) izveštava da je na granici blokirano 50-ak autobusa i da među promrzlim izbeglicama raste napetost.

„Satima čekamo u autobusima. Vreme je jako hladno. Obukli smo nekoliko majica. Deci je hladno, nema hrane“, kazao je za BBC Muhamad Samin iz Avganistana.

Agencija AP prenosi da je na stotine migranata među kojima ima žena i dece provelo noć na granici Hrvatske i Srbije u šatorima i autobusima.

„Na hladnoći smo, nije dobro… poručujemo vlastima da uzmu u obzir naše patnje“, rekao je agenciji AP Faruk al Hatib, izbeglica iz Sirije.

Hrvatska televizija izvestila je da je oko 2.000 ljudi provelo noć na kiši i hladnoći na hrvatsko-srpskoj granici, na srpskoj strani u mestu Berkasovo.

Hrvatski prihvatni centar za izbeglice u Opatovcu, u blizini granice sa Srbijom, u nedelju je bio pun, u njemu se nalazilo više od 5.000 ljudi, ali se taj broj kasnije smanjio, pa ih je, prema poslednjim podacima MUP Hrvatske sinoć bilo oko 4.300.

MUP Hrvatske je, međutim, upozorio da se i dalje očekuje dolazak izbeglica iz Srbije.

Hrvatska železnica jutros je saoopštila da se u Tovarniku izbeglice ukrcavaju u 97. vanredni voz. Za danas je najavljen dolazak novog voza sa 2.100 izbeglica u Čakovec koji nema mogućnost za prihvat tako velikog broja ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.