U trendu

Popov: EU više neće gledati kroz prste vlastima u Srbiji

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da su poruke jučerašnjeg samita EU i Zapadnog Balkana jasne i da Evropska unija više neće „gledati kroz prste“ vlastima u Srbiji.

„EU je tolerisala Srbiji mnoge stvari koje nisu u skladu sa evropskim principima, ali to vreme je prošlo i sada će na delu biti princip štapa i šargarepe: ako Srbija ispuni evropske uslove, dobiće sredstva za oporavak ekonomije. Više neće biti gledanja kroz prste“, rekao je danas Popov.

Prema njegovim rečima, Srbija više ne može biti samo deklarativno na evropskom putu a istovremeno hvaliti Rusiju i Kinu, već mora da se opredeli.

Istovremeno, dodao je on, EU će morati da nastavi proces unutrašnjih reformi, kako bi napravila mehanizme da se eliminišu pojave kršenja evropskih principa, poput onih u Madjarskoj.

Popov je rekao da je EU prvo imala problem sa ekonomskom krizom 2008. godine, potom sa migrantskom krizom i potom sa krizom unutrašnjih odnosa, zbog čega je tolerisala stabilokratske režime.

„Kriza u EU je dala krila stabilokratiji, uz logiku ‘samo neka se ne puca’. Ali su sada neke stvari došle do ivice pucanja pa u našem regionu imamo gomilu otvorenih pitanja kao zapaljivo gorivo za moguće sukobe“, ocenio je Popov.

Prema njegovim rečima, od 2012. godine, kada se promenila vlast u Srbiji a potom i u Hrvatskoj, stvari su „krenule nizbrdo“ pa je od tada do danas u obe zemlje na delu revizija istorije, veličanje ratnih zločinaca iz devedesetih i kvislinga iz Drugog svetskog rata kao heroja.

On je ocenio da je problem u Srbiji što ne postoje organizovane političke snage koje bi mogle da artikulišu nezadovoljstvo gradjana.

„Ove opozicione snage u zbiru ne mogu da dovedu do radikalnih promena, i da se maknemo sa crne liste Fridom hausa, i da naši gradjani žive pristojno, a ne da doživljavaju razna poniženja“, rekao je Popov.

Izvršna direktorica Gradjanskih inicijativa Maja Stojanović ocenila je da je i vanredno stanje u Srbiji pokazalo da je sloboda informisanja i dalje najugroženija, bez obzira što u vreme pandemije informacije znače život.

„Dešavalo se da krizni štabovi nisu uopšte komunicirali sa pojedinim medijima i birali su medije kojima hoće da daju izjave“, kazala je Maja Stojanović i dodala da je na lokalu situacija mnogo gora nego u većim gradovima.

Optužila je provladine medije da neprestano produkuju lažne vesti.

Ona je ocenila da je organizovanje bakljada od strane pristalica vlasti slično slučaju Savamala, jer ni tokom bakljada policija nije reagovala na adekvatan način pa se ni danas ne zna ko su ti ljudi koji su se penjali po krovovima zgrada i palili baklje i odakle im dozvole za kretanje tokom policijskog časa.

Maja Stojanović je dodala da je inicijativa da se utvrde činjenice o bakljadama podneta Zaštitniku gradjana i on je najavio da će pokrenuti postupak.

Prema njenim rečima, ukoliko ne bude pritiska gradjana, ne možemo očekivati da institucije bolje reaguju.

NDNV je serijal emisija „NDNV Media Hub“ pokrenuo početkom aprila povodom privodjenja novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.