U trendu

Popov: U toku je posrbljavanje Vojvodine i brisanje njene multietničnosti

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov optužio je Srpsku naprednu stranku da sprovodi plan da Vojvodina izgubi svoje multietničko i interetničko biće i da se što više „posrbi“.

„Znamo da je sadašnji predsednik Pokrajinske vlade (Igor Mirović), dok je bio radikal devedesetih godina, nudio manjinama sendvič i autobus, jedan onima koji kraće putuju, a dva sendviča onima koji duže putuju. To je ta ideja i mislim da je ona započeta devedesetih godina kada je i uradjen deo etničkog čišćenja Hrvata u Sremu. Dakle, to je sve deo smišljenog plana da se Vojvodina što više posrbi, da se izgubi njeno multietničko i interetničko biće“, rekao je Popov za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar.

Politikolog Duško Radosavljević ocenio je da se „ovde od prodaje nacije jako dobro živi decenijama“ i dodao da Srbi čine oko 70 odsto gradjana Vojvodine, te da nema govora o njihovoj ugroženosti.

„Ali, uvek će se pojaviti neko ko će objasniti da je ugrožena ćirilica, da smo ugroženi zato što manjine imaju pravo na obrazovanje na svom jeziku, svoje novine i pozorište“, rekao je Radosavljević i ocenio da gradske vlasti u Novom Sadu ne žele da taj grad bude Evropska prestonica kulture već evropska prestonica srpske kulture.

Prema njegovim rečima, političarima u Srbiji smeta i tolerancija u Vojvodini zato što zvaničan obrazac srpske politike ne može da shvati Vojvodinu, pošto živi u svojim mitovima.

„Srpski nacionalisti bi lakše preboleli da su izgubili Vojvodinu nego Kosovo, jer mitom o Kosovu se hrane, a ovo ih nervira“, kazao je Radosavljević i ocenio da se iza svega krije pokušaj svodjenja Vojvodine na srpski politički entitet.

„Vojvodina jeste srpski politički entitet. Ali ona je i panonski politički entitet i srednjoevropski entitet i jugoslovenski entitet i evropski entitet. Ako naglašavate samo jedan od ovih vojvodjanskih identiteta, to nije ni slučajno niti je splet okolnosti. Kad god je u Vojvodini jedan narod bio dominantniji od ostalih, bilo je problema“, naveo je Radosavljević.

Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da je priča o ugroženosti Srba u Vojvodini „besmislena i glupa“ i kritikovao upotrebu termina „severna srpska pokrajina“ za Vojvodinu.

„Kada su Kosovo počeli da zovu južnom srpskom pokrajinom, ubrzo je prestalo to da bude. Ništa nacionalisti nikad ne nauče iz istorije. Njih ta iracionalna ideologija zla i mržnje sprečava da racionalno misle i o prošlosti i o sadašnjosti“, kazao je Bešlin.

Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku kazala je da je nacionalizam prisutan u kulturi dok je, istovremeno, vaninstitucionalna kultura u Novom Sad skrajnuta.

„Sa ovom vlašću kakvu sada imamo, mislim da nacionalistička kultura jeste potencirana i da to znači, u neku ruku, i fašizaciju društva u spletu sa njegovim osiromašenjem“, ocenila je Branka Ćurčić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.