Popović: HR i dalje „izjeda nacizam“, Srbi diskriminisani

BEOGRAD – Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocenio je danas da način na koji je hrvatski državni vrh obeležio godišnjicu „Oluje“ u Kninu pokazuje da „Hrvatsku i dalje izjeda nacizam“, kao i da je u toj zemlji ugrožena bezbednost Srba i nad njima sprovodi diskriminacija.

„Poruka hrvatskog premijera Plenkovića da „suočavanje sa prošlošću odgađa istinsko pomirenje u regionu“ predstavlja vrhunac licemerja Vlade Hrvatske“, ukazao je Popović u izjavi.

On kaže da ako neko treba da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću, to je Hrvatska, koja je, kako kaže, počinila genocid nad Srbima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu, kao i najveće etničko čišćenje u 20. veku nad Srbima u Oluji, saopštila je SNP.

„Hrvatska nacistička ideologija, koja svoje formalne korene crpi iz vremena Nezavisne države Hrvatske (NDH), dovela je do toga da Srbi od konstitutivnog naroda u Hrvatskoj, postanu prognanici sa svojih vekovnih ognjišta“, naveo je Popović.

On napominje da ako Hrvatska iskreno želi trajni mir u regionu, kao što navodi Plenković, neka omogući Srbima da se vrate u pravni okvir koji je prethodio njihovom proterivanju iz Hrvatske u Oluji.

„Vlada Hrvatske čini sve što je u njenoj moći da spreči da se Srbi vrate u Hrvatsku, a Srbe koji danas žive u Hrvatskoj zastrašuje svakodnevnim širenjem mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpskog naroda“, ocenio je Popović i dodao da je to ista onakva mržnja koja je prethodila pokušaju sistemskog uništenja Srba i Jevreja od strane hrvatskih nacista u Drugom svetskom ratu.

„To je slika današnje Hrvatske, pravne naslednice Pavelićeve NDH, i najmlađe članice Evropske unije. Države u kojoj su evropske vrednosti doživele svoj najveći poraz i krah. To je država u kojoj se nad Srbima svakodnevno sprovodi nacionalna, politička, ekonomska i pravna diskriminacija. Država u kojoj je ugrožena bezbednost svakog Srbina“, smatra Popović.

Prema njegovim rečima, dok je na čelu Hrvatske ovakvo državno rukovodstvo, koje „podstiče antisrpsku histeriju i prednjači u vređanju svega što je srpsko, ne možemo da razgovaramo o uspostavljanju istinskog poverenja, mira i stabilnosti u regionu“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike