najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Porez na imovinu u Beogradu u 2017. godini biće uvećan do dva odsto

Porez na imovinu za 2017. godinu biće uvećan za maksimalno dva odsto u odnosu na porez u ovoj godini, odlučili su danas odbornici Skupštine grada Beograda.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas Predlog odluke o prosečnim cenama kvadrata nepokretnosti koje su osnova za utvrdjivanje poreza na imovinu za narednu godinu i dopunu odluke o visini stope tog poreza. 

“Porez na imovinu za 2017. godinu za nepokretnosti obveznika koji ne vodi poslovne knjige za odgovarajuću površinu iste nepokretnosti, može biti utvrdjen u iznosu koji je do dva odsto uvećan u odnosu na pripadajuću poresku obavezu tog obveznika za 2016. godinu”, navedeno je u amandmanu Gradskog veća koji su usvojili odbornici.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović je rekao da je porez stub finansijskih prihoda i da je potrebno da se balansiraju prihodi grada a da se gradjani ne opterete.

“Ovaj amandman je usledio jer smo videli projekcije da rast u pojedinim zonama ide od pet do šest odsto a u nekim ima smanjenja”, kazao je Mladenović i dodao da to povećanje gradjani neće osetiti a da će prihod u budžetu biti konstantan.

On je rekao i da stopu poreza odredjuje tržište.

Po zakonu iz 2012. godine prosečnu cenu kvadrata odredjuje promet u jednoj godini i to je osnovica poreza za narednu godinu. Tako je u nekim zonama cena kvadrata ove godine bila niža, što znači da će poreska osnovica biti niža nego ove godine.

Mladenović je ukazao da veliki broj Beogradjana ne plaća porez i da je to ozbiljan problem zbog čega zakonodavac mora da koriguje zakon, odnosno da se poveća broj poreskih obveznika što može da utiče na smanje poreza.Odbornik Demokratske stranke Zoran Alimpić rekao je da svake godine apeluje da se zaustavi rast poreza na imovinu i da je tek ove godine Srpska napredna stranka to prihvatila.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike