U trendu

Poslanici danas glasaju o budžetu za 2016. godinu

Skupština Srbije završila je jutros u 05.00 časova raspravu u pojedinostima o predlogu državnog budžeta za 2016. godinu i pratećim finansijskim zakonima, a glasanje o tim predlozima zakazano je za danas u 10.00 časova.

Posle 19 sati rasprave, uz pauzu od sat i po vremena poslanici su završili razmatranje više od 400 amandmana. Svi amandmani opozicije su odbijeni.

Poslanici opozicije tokom rasprave istakli su da je predlog budžeta za narednu godinu loš, da vodi daljem osiromašenju gradjana, da je netransparentan, neodgovoran, nepravedan i da ne prati započete reforme.

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da takve tvrdnje ne stoje, da je budžet transparentan, skrojen po pravilima i principu odgovornosti.

„Kada se podnese 88 amandmana sa zahtevom ‘briše se’, to je odustajanje od reformi i nepotizam“, ocenio je Vujović.

Poslanici stranaka na vlasti su iznosili ocene da se predloženim budžetom stvaraju pretpostavke za dalju finansijsku konsolidaciju i zaustavljanje rasta javnog duga.

Prihodi budžeta Srbije u 2016. godini su planirani u iznosu od 997,4 milijarde dinara, a rashodi 1,119 milijardi dinara, tako da će deficit republičke kase iznositi 121,8 milijardi dinara, što je 2,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.