U trendu

Poslanici kritikovali Fiskalni savet jer je kritičan prema fiskalnim merama

Poslanici u Skupštini Srbije danas su na sednici na kojoj se razmatra izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2018. godinu polemisali o mogućim novim fiskalnim pravilima, završnom računu državnog budžeta i o tome da li su neki od navoda članova Fiskalnog saveta politički i liče li na kritiku opozicije.

Polemika se povela povodom nekadašnje izjave člana Saveta o tome da je za zaustavljanje odlaska mladih iz zemlje potrebno povećanje životnog standarda i privrednog rasta.

„Poštujem vašu nezavisnost, ali ovakve izjave često slušamo od dela opozicije. Ne želim da verujem da ste vi ovakvom izjavom želeli da se bavite politikom i politikantstvom, ali to je činjenica. Lako je voditi politiku iz kabineta, baviti se teorijom, realnost je nešto drugo“, rekao je šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Djordje Milićević.

On je rekao da je Srbija na dobrom putu i da je pozitivan trend vidljiv i prepoznatljiv što je u odredjenim segmentima izveštaja Fiskalnog saveta konstatovano.

„Danas je potpuno jasno da smo bili u pravu kada smo započeli reforme i kada smo rekli da je reč o reformama koji se tiču budućnosti Srbije. Rekli smo i da ne treba pojednostavljeno gledati na te mere kada smo imali priliku da čujemo od dela opozicije da se otimaju plate, penzije“, rekao je Milićević pošto je medju zamerkama Fiskalnog saveta bile i one o zabrani zapošljavanja i smanjenju penzija.

Osvrćući se na izjavu istog člana saveta da bi Srbija na duži rok mogla da ima privredni rast od sedam odsto ako bi se sedam miliona Srba zamenilo Nemcima i ako bi se uvela uprava kakva je u Nemačkoj, Milićević je rekao da Srbija ne želi nemački sistem već onaj prema ekonomskom stanju u zemlji.

„Niti smo mi Nemci, niti želimo nemački sistem, nama je portreban sistem primeren našem ekonomskom stanju“, rekao je Milićević.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović mu je odgovorio da je Nikola Altiparmakov komentarisao samo pitanje Svetske banke koje je glasilo koliko bi Srbija mogla da raste ako bi institucije u Srbiji dostigle nemački nivo.

„To što je on rekao jeste da to nije realna pretpostavka“, istakao je Petrović, a Milićević mu je kazao da su mogli da uzmu Japance za primer.

„Meni se više svidjaju Japanci kada govorim o radu“, naveo je Milićević.

Poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović pozdravio je predlog Fiskalnog saveta o novim fiskalnim pravilima – da deficit bude veoma nizak, u osnovi izbalansiran i da javni dug bude 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i dodao da SMS podržava da to bude malo širi skup pravila.

Stevanović (SMS) je rekao da su dosadašnji izveštaji Fiskalnog saveta bili izbalansirani, da je i ovaj takav i da mu je drago što je konstatovano da imamo fiskalnu stabilnost, jer je to „preduslov svih preduslova da se ekonomija kreće“.

Poslanici Srpske radikalne stranke ocenili su da izveštaj Fiskalnog saveta ne bi bio na dnevnom redu da nije bilo diktata iz Evropske unije, iako su radikali to tražili mnogo ranije.

Poslanik radikala Aleksandar Šešelj je pitao koji je smisao Fiskalnog saveta, kada o svemu odlučuje predsednik Srbije, dok ministar finansija Siniša Mali sedi i „beleži šta on zapoveda“.

Šešelj je negodovao što u parlamentu već 16 godina nema završnog budžeta, što je zamerka koju radikali iznose kada god se razmatraju finansijski izveštaji ili zakoni.

„Srbija je već 19 godina zemlja ograničenog suvereniteta, jedino je važna saglasnost EU i MMF-a, a već 16 godina nemamo u parlamentu završni račun budžeta i to nije bitno“, rekao je Šešelj.

Djordje Vukadinović iz poslaničkog kluba „Pokret za spas Srbije Nova Srbija“ pohvalio je što se konačno raspravlja pojedinačno o tačkama dnevnog reda, ali da ne zna da li će to navesti opozicione poslanike da prekinu bojkot parlamenta.

„Kad bi na dnevnom redu bio izveštaj REM-a, čak ni oni ne bi odoleli da dodju da kažu svoje mišljenje“, ocenio je Vukadinović.

On je pohvalio Fiskalni savet za veliku dozu kritičnosti prema vlasti, ali je naveo da je nedovoljna kritičnost prema preporukama MMF-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.