U trendu

Poslanici nezadovoljni radom mediija, a Šešelj bi pojedine novinare da šalje na robiju

Poslanici Skupštine Srbije danas su, na početku rada, koristili pravo da postave pitanja i traže obaveštenja od vlasti, ali najviše se negodovalo zbog medija, a šef radikala Vojislav Šešelj je naveo da bi novinarku „Danasa“ Snežanu Čongradin osudio na 20 godina zatvora jer je napisala da je Srbija u Srebrenici počinila genocid.

On je pogrdno nazivao i vredjao Čongradin jer je u današnjem broju dnevnog lista u kome radi objavila reportažu iz Potočara u kojoj je, izmedju ostalog, navela da je novinarka „u državi koja je počinila genocid i koja ni dan danas ne da se nije suočila sa tim, već je celokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa“.

„Ona kaže Srbija je izvršila genocid i to će proći nekažnjeno, a nama stižu primedbe da u Srbiji nema slobode štampa, a ja bih svakog ovakvog novinara poslao na 20 godina robije pa neka grade od njega mučenika i opozicionog lidera“, rekao je Šešelj.

On je naveo da je potrebno promeniti Krivični zakonik i u njega uneti odredbu po kojoj bi se javno izrečena tvrdnju da je u Srebrenici bio genocid krivično kažnjavala.

„Hitno je da se donese takva odredba jer one stvari koje se dešavaju u javnosti gore su od svih naših najgorih očekivanja“, dodao je Šešelj.

On je aktiviste Žena u crnom i Inicijative mladih, sa kojima je Čongradin išla u Potočare, nazvao „kretenima“ i kazao da bi da je na vlasti „znao da se obračuna sa takvim ljudima“.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković takodje je spominjao „Danas“, ali i televiziju N1, a pokazivao je i naslovne strane povodom tekstova u kojima se kritikuje autorski tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Elita i plebs“.

Marković je premijerku Anu Brnabić pitao da li postoji opasnost da budu otežane evrointegracije Srbije, „s obzirom na narastujuću netoleranciju agresivne manjine u društvu, koja sve otvorenije osporava pravo na mišljenje i pravo govora svima koji drugačije misle i govore od njih, a posebno predsedniku republike Aleksandru Vučiću“.

On je kazao da oni koji se pronalaze u sintagmama lažna elita i kvazi elita, kontinuirano sprovode hajku protiv svih onih koji ne dele njihove stavove.

„Ukoliko neko drugačije misli od njih, pa se još usudi da to i javno kaže ili napiše, odmah biva prokazan u njihovim medijima i na društvenim mrežama, odmah biva predmet linča, odmah biva označen kao nižerazredno biće. Po pravilu dobija epitet da je neobrazovan, glup, primitivan, nepismen, retrogradan, krezub i slično“, rekao je Marković.

On je kazao da u hajci protiv Vučića prednjače N1, ali i razni „štampani bilteni“ Saveza za Srbiju, kako je rekao, dnevni i nedeljni.

Kazao je da „Danas“ za kritiku autorskog teksta uzima izjave „istrošenih političara, novinara u pokušaju i samozvanih intelektualaca“, a da su potpisnici peticije koja je usledila posle Vučićevog autorskog teksta zbog govora mržnje sve stranački aktivisti ili oni koji su „odavno poznati kao ljudi koji mrze Aleksandra Vučića i SNS“.

Šef Poslaničke grupe Pokreta socijalista Djordje Komlenski interesovao se za rad N1, Nove S i Sport kluba, te pitao REM i ministra kulture da li su to domaći kanali i da li plaćaju naknade, kome i u kom iznosu.

Komlenski je pitao je da li su upisani u registar glasila i da li ispunjavaju svoje obaveze u celosti, da li plaćaju naknadu SOKOJ-u i OFPS-u i u kom iznosi, a u kojim zemljama se nalaze masteri tih TV stanica i da li se programi izvorno emituju u Luksemburgu i na kom jeziku i da li se takav program iz Luksemburga emituje u Srbiji.

O medijima je govori i Djordje Vukadinović iz Pokreta za spas Srbije – Nova Srbija koji je zamerio jer su pojedini mediji prećutali tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona to da je u Beogradu Makron rekao da su Srbija i Kosovo „zaista evropske države“ i govorio da je Kosovo sused Srbije. Vukadinović je zamerio državnim zvaničnici Srbije što nisu reagovali na te Makronove navode.

Pošto su poslanici postavili pitanja počela je rasprava o Predlogu zakona o trgovini, izmenama Zakona o elektronskoj trgovini i Predlogu zakona o robnim berzama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.