U trendu

Poslanici o izborima, Saši Jankoviću, Savamali

Poslanici Skupštine Srbije danas su na početku rada iskoristili priliku da postave pitanja o predsedničkim izborima, o uputstvu za vrtiće i škole o seksualnom nasilju i predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću i samoubistvu u njegovom stanu, koje se dogodilo 1993. godine.

Poslanica Demokratske strankeAleksandra Jerkov govorila je o predsedničkim izborima, navodeći da je bilo izbornih neregularnosti u vidu pritisaka, uznemiravanja, pretnji, ucena i kupovini glasova i da je očigledno da je cilj premijera Aleksandra Vučića bio da ne bude drugog kruga predsedničkih izbora.

Ona je podsetila da je izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića, koga je DS podržala, tokom uvida u nekoliko vreća sa izbornim materijalom uočio nekoliko stotina glasova više u zapisnicima nego u vrećama, te da je „očigledno Vučiću neko dodao veći broj glasova“.

„Posle dva dana medjutim Vučić je zakazao prebrojavanje glasova iz dve vreće, kada se videlo da su ukradena samo četiri glasa. Tokom brojanja nekako su se pojavili nesavijeni listići sa zaokruženim brojem 6, a višak su bila samo četiri listića. Pitam premijera šta ćemo sa tim što su eto po njegovim tvrdnjama ukradena samo četiri glasa. Da li je to kraduckanje ili se radi o pobedi čistoj kao suza“, pitala je Aleksandra Jerkov.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović negodovao je što ta poslanička grupa ne dobija odgovore na pitanja koja postavlja i pitao zašto se krši Poslovnik koji predvidja da u pisanoj fromi poslanik mora dobiti odgovor u roku od 15 dana i od predsednice parlamenta tražio da objasni zašto zbog toga ne sankcioniše predstavnike Vlade.

On je imao pitanje i za Republičku izbornu komisiju od kojeg je tražio odgovor zašto još nisu objavljeni rezultati izbora po biračkim mestima i da li li to znači da se nešto krije od gradjana i učesnika u izbornom procesu.

Radulović je pitao i zašto RIK nije radio ništa po pitanju saznanja da je 20 osoba u Sjenici i Novom Pazaru upisano u birački spisak kao da je glasalo, a da oni na dan održavanja izbora nisu bili u Srbiji.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj pitao je Vladu Srbije i premijera Aleksandra Vučića zašto još nije donesen zakon kojim bi se rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu dale identične privilegije kakve su dobili pripadnici NATO-a.

„Vi već pet godina ruske zvaničnike zamajavate i ne odobravate taj status. Ovde je NATO da vrši subverzivne delatnosti, uključujućii krajnju golu okupaciju, a Rusi su ovde da pomažu u nevolji, kod teških stradanja, klimatskih nepogoda. Je l’ to principijelna politika“, upitao je Šešelj.

Poslanik Srpskog narodnog pokreta Miroslav Aleksić pitao je o rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala, ukazujući da je od tog dogadjaja prošlo gotovo godinu dana, a da počinioci još nisu nadjeni.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je ministra prosvete Mladena Šarčevića ko je dozvolio da se vrtićima i školama bez odobrenja roditelja dostavi uputstvo o seksualnom nasilju, koje po njegoj oceni „popularizuje homoseksualizam“.

„Ko je izradio ovaj paket i ko je to poslao školama, ko je radio pilot projekat u vrtićima i školama bez saglasnosti roditelja. Ko će da odgovara za ovo seskulano nasilje nad našom decom i roditeljima, šta eksprimentišete“, pitao je Obradović.

On je pitao i odakle ideja da se u Aleksandrovcu usvoji lokalni akcioni pan za unapredjenje položaja migranata od 2017. do 2021. godine.

„Ko ima ideju da naseli migrante širom Srbije i ko donosi akcione planove za podršku migrantima i da li će Srbija postati najveći centar za migrante koje EU ne želi da primi“, upitao je Obradović

Poslanik SDS Sandžak Enis Imamović govorio je o atmosferi na ulicama Novog Pazara tokom održavanja utakmica u tom gradu kada zbog dolaska navijača grad bude pun policije, a gradjanima onemogućena sloboda kretanja.

On je kazao da navijači prete gradjanima, a da im policija omogućava da se nesmetano kreću, te upitao šta je cilj prisustva policije – da spreče incidente ili omoguće ih time što im je dozvoljeno da nesmetano maltertiraju Bošnjake i gradjane Sandžaka.

Poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke Marjan Rističević pitao je šta će policija učiniti zbog širenja verske mržnje na društvenim mrežama i pokazao tvit na Veliki petak, dva dana pred Usrks: „Srećan veliki patak svima koji slave“, napominjući da je ista ta grupa prikazala Isusa Hrista kao geja.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Marko Atlagić tražio je informacije o samoubistvu u stanu Saše Jankovića i uputio pitanje Ministarstvu pravde da li je Janković držao pištolj bez dozvole i da li je tim pištoljem počinjeno samoubistvo i da li je tačno da na rukama žrtve nije bilo baruta, a jeste na rukama Jankovića.

On je ocenio da je Janković opasan čovek i zahvalio gradjanima što su na predsedničkim izborima glasali za Aleksandra Vučića, a ne za Jankovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.