U trendu

Poslanici o nekoliko zakona iz oblasti pravosudja

Poslanici Skupštine Srbije danas će raspravljati o nekoliko zakona iz oblasti pravosudja, o dva sporazuma koja se tiču odbrane i o Predlogu zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Početak rasprave zakazan je za 11.00.

Predlogom zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika uredjuje se postupak vraćanja imovine pripadnicima jevrejske zajednice koji nemaju pravne naslednike i organizacijama koje su u vreme kada im je oduzeta imovina bile u funkciji jevrejske zajednice.

Prema predlogu zakona, zahtev za vraćanje imovine podnosiće jevrejska opština, a postupak vraćanja imovine poverava se Agenciji za restituciju, koja u roku od šest meseci mora da donese rešenje po podnetom zahtevu. Ako se zahtev usvoji, imovina osobe koja nema naslednika prenosi se u svojinu jevrejske opštine.

Za sprovodjenje ovog zakona biće obezbedjena sredstva u budžetu Srbije počev od 2017. godine, a opredeljeno je 950.000 evra na nivou kalendarske godine na period od 25 godina.

„Ovakvo zakonsko rešenje je usvojeno imajući u vidu sproveden Holokaust i posebno težak položaj pripadnika Jevrejske zajednice u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata zbog strahota Holokausta kada su žrtve pretrpele fizičke i emocionalne traume bez presedana“, navodi se u obrazloženju zakona.

Poslanici će raspravljati i o izmenama i dopunama Zakona o prekršajima i Zakona o utvrdjenju sudova, koje je podnela Vlada.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o prestanku funkcije javnim tužiocima, o prestanku funkcije tužioca u tužilaštvu posebne nadležnosti i o prestanku funkcije javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, kao i o razrešenju funkcije predsednika Osnovnog suda u Valjevu.

Skupština će raspravljati i o izboru članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija, koji je podneo Visoki savet sudstva i o predlogu odluke o izboru članova Državnog veća tužilaca iz redova javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca sa stalnom funkcijom,  koji je podneo Odbor za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine, kao i šest predloga odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a koje je podneo Visoki savet sudstva.

Na dnevnom redu su i dva predloga zakona o potvrdjivanju medjunarodnih sporazuma koji se tiču odbrane – o saradnji Srbije i NATO-a u oblasti logističke podrške i o saradnji Srbije i Mjanmarske Unije u oblasti odbrane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.