U trendu

Poslanici o otpuĆĄtanjima u policiji i subvencijama

Sednica Skupơtine Srbije počela je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, a poslanike je najviơe interesovalo na osnovu kojih kriterijuma će se sprovoditi otpuơtanja u policiji, kao su nezakonito troơena sredstva u Vojvodini i zaơto se smanjuju subvencije za poljoprivredu.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Dragan Ơutanovac upitao je koji će biti kriterijum za otpuơtanje zaposlenih u MUP-u.

On je kazao da su potpisana reơenja za otpuơtanje policajaca, ali da nisu uručena, jer se čekaju izbori.

„Po kojim kriterijumima će ti ljudi biti otpuĆĄtani… ministar je rekao da će biti otpuĆĄtani oni policajci koji piju kafu sa kriminalcima, a nije objasnio kako se slika sa kriminalcima u vladi“, kazao je Ć utanovac.

On je dodao da će u Beogradu biti zaposleno i novih 1.000 komunalnih policajaca koji će imati ista ovlaơćenja kao i policija.

Navodeći da je dobio pismo rudara iz Resavice koji već viĆĄe godina ne dobijaju novac za smenski rad, Ć utanovac je rekao da dugovanje drĆŸave prema radnicima premaĆĄuje 1,2 milijarde dinara i upitao premijera zaĆĄto dozvoljava da se na taj način vodi Resavica.

Ć utanovac je kazao da su do proĆĄle godine rudari imali dve vrste osiguranja, a sada samo jedno i da rudari, iako rade jedan od najteĆŸih poslova, nemaju ĆŸivotno osiguranje koje imaju neki zaposleni u Vladi.

On je pitao premijera i ministarku poljoprivrede na osnovu kog kriterijuma se smanjuju subvencije za poljoprivredno zemljiơte sa 12.000 dinara po hektaru na 4.000 dinara, jer će to naneti veliku ơtetu poljoprivrednicima.

Poslanik Ćœarko Mićin iz Srpske napredne stranke govorio je o nezakonitom troĆĄenju sredstava u Vojvodini.

On je naveo da je pokrajinska vlada prema izveĆĄtaju DrĆŸavne revizorske institucije za 2014. godinu nezakonito potroĆĄila 1,8 milijardi dinara i zapitao MUP da li su podnete „krivične prijave zbog zloupotreba Vlade Vojvodine“.

Poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović zatraĆŸio je da se reĆĄi problem dugovanja zemljoradnika za socijalno i zdravstveno osiguranje i naveo da mnogi stariji stanovnici rubnih područja nemaju nikakvo osiguranje.

On je rekao da je problem nastao 2008. godine u vreme vlade Mirka Cvetkovića i zatraĆŸio da se nadje mogućnost da se gradjanima otpiĆĄu ranija dugovanja zaključno sa 2015. godinom.

Jovanović je zatraĆŸio da se vrati mogućnost da ko ĆŸivi u porodičnoj zajednici ima zajedničko osiguranje.

On je govorio i o premijama za predaju mleka, a kako je naveo trenutno premiju mogu dobiti oni koji predaju preko 3.000 litara kvartalno, dok bi mali proizvodjači trebalo da predaju viơe od 30 litara mleka dnevno.

Jovanović je predloĆŸio da se premija plaća za kvalitet, a ne za količinu.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Ơaip Kamberi govorio je o tome da multinacionalna kompanija Alijans one tabako najavila da će prekinuti otkup duvana, kao i da će to značiti da će 250 malih proizvodjača duvana u opơtini Bujanovac ostati bez posla.

„Moje pitanje je da li premijer u okviru svojih nadleĆŸnosti moĆŸe da razgovara sa predstavnicima kompanije kako bi preispitali svoju odluku“, kazao je on.

Poslanici SkupĆĄtine Srbije nastavili su potom raspravu o Predlogu zakona o sportu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar