najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Poslanici o otpuštanjima u policiji i subvencijama

Sednica Skupštine Srbije počela je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, a poslanike je najviše interesovalo na osnovu kojih kriterijuma će se sprovoditi otpuštanja u policiji, kao su nezakonito trošena sredstva u Vojvodini i zašto se smanjuju subvencije za poljoprivredu.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac upitao je koji će biti kriterijum za otpuštanje zaposlenih u MUP-u.

On je kazao da su potpisana rešenja za otpuštanje policajaca, ali da nisu uručena, jer se čekaju izbori.

„Po kojim kriterijumima će ti ljudi biti otpuštani… ministar je rekao da će biti otpuštani oni policajci koji piju kafu sa kriminalcima, a nije objasnio kako se slika sa kriminalcima u vladi“, kazao je Šutanovac.

On je dodao da će u Beogradu biti zaposleno i novih 1.000 komunalnih policajaca koji će imati ista ovlašćenja kao i policija.

Navodeći da je dobio pismo rudara iz Resavice koji već više godina ne dobijaju novac za smenski rad, Šutanovac je rekao da dugovanje države prema radnicima premašuje 1,2 milijarde dinara i upitao premijera zašto dozvoljava da se na taj način vodi Resavica.

Šutanovac je kazao da su do prošle godine rudari imali dve vrste osiguranja, a sada samo jedno i da rudari, iako rade jedan od najtežih poslova, nemaju životno osiguranje koje imaju neki zaposleni u Vladi.

On je pitao premijera i ministarku poljoprivrede na osnovu kog kriterijuma se smanjuju subvencije za poljoprivredno zemljište sa 12.000 dinara po hektaru na 4.000 dinara, jer će to naneti veliku štetu poljoprivrednicima.

Poslanik Žarko Mićin iz Srpske napredne stranke govorio je o nezakonitom trošenju sredstava u Vojvodini.

On je naveo da je pokrajinska vlada prema izveštaju Državne revizorske institucije za 2014. godinu nezakonito potrošila 1,8 milijardi dinara i zapitao MUP da li su podnete „krivične prijave zbog zloupotreba Vlade Vojvodine“.

Poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović zatražio je da se reši problem dugovanja zemljoradnika za socijalno i zdravstveno osiguranje i naveo da mnogi stariji stanovnici rubnih područja nemaju nikakvo osiguranje.

On je rekao da je problem nastao 2008. godine u vreme vlade Mirka Cvetkovića i zatražio da se nadje mogućnost da se gradjanima otpišu ranija dugovanja zaključno sa 2015. godinom.

Jovanović je zatražio da se vrati mogućnost da ko živi u porodičnoj zajednici ima zajedničko osiguranje.

On je govorio i o premijama za predaju mleka, a kako je naveo trenutno premiju mogu dobiti oni koji predaju preko 3.000 litara kvartalno, dok bi mali proizvodjači trebalo da predaju više od 30 litara mleka dnevno.

Jovanović je predložio da se premija plaća za kvalitet, a ne za količinu.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi govorio je o tome da multinacionalna kompanija Alijans one tabako najavila da će prekinuti otkup duvana, kao i da će to značiti da će 250 malih proizvodjača duvana u opštini Bujanovac ostati bez posla.

„Moje pitanje je da li premijer u okviru svojih nadležnosti može da razgovara sa predstavnicima kompanije kako bi preispitali svoju odluku“, kazao je on.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su potom raspravu o Predlogu zakona o sportu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike