U trendu

Poslanici o slovnim greškama i broju amandmana

Skupšinsku raspravu o amandmanima na Predlog zakona o policiji danas su obeležile primedbe na pravopisne i slovne greške u tom aktu.
Na Predlog zakona o policiji prihvaćena su 104 amandmana, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se oko 60 amandmana odnosi na slovne i tehničke greške, te da nije reč o suštinskim izmenama zakona.

Stefanović je poručio da neće proći „to što su neki pokušali da borbu protiv korupcije pokriju semantikom“.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević istakao je da su i pravopisna pravila bitna, da ih treba poštovati i da to ne umanjuje važnost amandmana.

Predstavnici opozicije ukazali su da su na Predlog zakona o policiji prihvaćeni amandmani koji se tiču preciziranja pojedinih odredbi, ali ne i one koji se bave transparentnošću rada same policije.

Prema rečima poslanika Pavićevića, njegova Nova stranka je parlamentarni šampion u podnošenju amandmana, ali je samo mali broj njih i prihvaćen.

„Podneli smo 1.947 amandmana, a prihvaćeno je njih 184“, kazao je Pavićević i dodao da je reč o ukupno 9,4 odsto prihvaćenih amandmana.

Poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac istakao je da se opozicija ne slaže sa time da su podneti zakoni kvalitetni i dobri.

„Sama činjenica da je prihvaćeno 104 amandmana ide u prilog tome da mi praktično danas radimo izmene i dopune zakona koji je Vlada poslala“, kazao je Šutanovac.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine amandmanom su zatražili formiranje „vojvodjanske policije“, a od ministra Stefanovića stigao je odgovor da će Srbija imati jedinstvenu policiju.

Opozicija smatra da novi zakonski propisi vode ka politizaciji policije, a predlagači tvrde da će novi zakon rad policije učiniti profesionalnijim i efikasnijim.

Predvidjeno je i jačanje Sektora unutrašnje kontrole, a taj sektor od sada moći da nadzire sve zaposlene u MUP-u, a ne samo pripadnike policije.

Predlogom zakona o policiji ukida se Protivteroristička jedinica, dok ostaje Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ).

Zakon predvidja da će policija moći da koristi i elektrošokere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.