U trendu

Poslanici SRS napustili sednicu, tvrde da im nije omogućeno da postavljaju poslanička pitanja

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije napustili su današnju sednicu nezadovoljni što im je, kako je rekao predsednik SRS Vojislav Šešelj, uskraćeno pravo da postave pitanja ministrima Vlade Srbije. 

Šešelj je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su poslanici radikala napustili sednicu zbog „krajnje nekorektnog ponašanja vladajuće većine i predsedavajućeg“ . 

„Još nismo doneli Poslovnik u ovom sazivu Narodne skupštine, vladajuća većina se poziva na stari Poslovnik a onda ga nakaradno tumači. Ni po starom Poslovniku oni ne mogu da rade ovo što su uradili“, kazao je lider radikala. 

On je podsetio da se prema Poslovniku, poslanička pitanja u toku redovnog zasedanja postavljaju svakog četvrtka u mesecu, a da se u mandatu sadašnjeg saziva to desilo samo u oktobru 2016. i oktobru 2017. godine. 

„Onda su uveli pravilo da prednost u redosledu imaju poslanici koji nemaju poslaničke grupe i sa najmanjim poslaničkim grupama. Tako je bilo u oktobru 2016. i oktobru 2017. godine i to se okonča posle šest do devet pitanja pa veće opozicione stranke nemaju šansi da dodju na red“, naveo je Šešelj. 

Po njegovim rečima, ministri u Vladi Srbije ne žele da čuju ozbiljna poslanička pitanja već se „takmiče ko će dati opširniji odgovor na benigna pitanja“.

„Umesto da redosled važi za celi saziv i da počnu od najmanjih poslaničkih grupa pa da idu redom do ostalih, oni svaki put počinju ispočetka. Jedno pitanje u proseku sa odgovorima ministara traje oko 40 minuta a da zapravo ništa niočemu nismo čuli“, kazao je predsednik SRS.

Šešelj je naveo i da je postupak poslanika SRS „još jedno upozorenje vladajućoj većini da može kako hoće ali da ne može još dugo kako hoće“.

„Oni treba da vode računa da onaj ko je trenutno gore može vrlo brzo da se nadje dole. Kako oni ugnjetavaju partije koje su trenutno u skupštini u manjini, može to i njima lako da se to vrati kao bumerang“, kazao je Šešelj. 

Navodeći da su tokom današnje sednice poslanici Muamer Zukorlić i Zoran Živković već dva puta govorili, Šešelj je ocenio da „nema šansi da radikali do kraja mandata ikada govore“.

„Neki su mi rekli da sam pre dva-tri dana trebao da napustim poslaničku grupu i da se prijavim kao samostalni poslanik pa bih odmah došao na red“, dodao je lider radikala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.