U trendu

Poslanik Samoopredeljenja u Bujanovcu o priključenju Preševske doline Kosovu

Poslanik Pokreta „Samoopredeljenje“ u Skupštini Kosova Liburn Aliu danas je tokom posete Bujanovcu razgovarao sa predsednikom te opštine Šaipom Kamberijem o predlogu predsednika Kosova Hašima Tačija da se u dijaloga u Briselu „razgovara i o problemu Preševske doline i njenom priključenju Kosovu“.

Kamberi je potom novinarima rekao da, kao i Liburn Aliu, smatra da „pitanje Preševske doline treba da bude posebna tačka dijaloga u Briselu“ i da je „osnovni zahtev da u korekciju granica bude uključena cela Preševska dolina, a ne samo neki njeni delovi“.

„Mi podržavamo ideju pridruženja Preševske doline Kosovu, imajući u vidu i referendum iz 1992. godine, ali naš je zahtev da se sačuva teritorijalni integritet Preševske doline. Nećemo podržati nijedno drugo rešenje u smislu podele ili ugrožavanja interesa Albanaca“, kazao je Kamberi, što su preneli lokalni mediji na albanskom jeziku.

Poslanik „Samoopredeljenja“ Liburn Aliu, koji je poreklom iz Preševa, rekao je na konferenciji za novinare da o „pitanju Preševske doline treba da se razgovara i da se postignu zajednički stavovi pre početka razgovora sa Srbijom u Briselu“.

„Poštujemo stav predstavnika opština Preševo, Bujanovac i Medvedja da treba poštovati teritorijalni integritet Preševske doline. Ponovo ćemo tražiti od predsednika Kosova Hašima Tačija da postigne konkretne sporazume s političkim predstavnicima tri opštine tako da imamo jasniju predstavu kakve su njegove ideje“, rekao je Aliu.

On je u Bujanovcu razgovarao i s predsednikom opozicione Demokratske partije Nagipom Arifijem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.