U trendu

Posle 13 sati rasprave, Skupština Srbije debatu nastavlja u ponedeljak

Raspravu u Skupštini Srbije o izmenama Zakona o ministarstvima koja je trajala 13 sati, obeležile su izmedju rasprave o broju resora, o svečanosti koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao povodom preuzimanja dužnosti, o mandatarki Ani Brnabić i o rušenju objekata u centralnoj beogradskoj četvrtri Savamali.

Skupštionska debata će se nastaviti u ponedeljak u 10 sati, a glasanje o tom zakonu se očekuje na kraju tog dana.

Vanredna sednica Skupštine je počela oko 10.00 sati s jednom tačkom dnevnog reda – Predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, koji predvidja osnivanje dva nova ministarstva: ekologije i evropskih integracija.

Nova vlada, koju bi trebalo da sastavi mandatarka Ana Brnabić, bi tako imala 18 resora, dva više od sadašnje.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je na kritike opozicije da će vlada biti glomazna rekao da neki poslanici „imaju političku amneziju“ i podsetio da je samo vlada Mirka Cvetkovića imala je 24 resora i 27 članova.

Predlagač izmene zakona je poslanik Aleksandar Martinović, a predloženo je da zakon bude izmenjen po hitnom postupku. Usvajanje tog zakona je uvod u izbor nove Vlade Srbije.

Za raspravu u načelu o izmenama Zakona bilo je prijavljeno više od 60 govornika.

Tokom zasedanja bilo je nekoliko pauza, od kojih je jednu predsedavajuću Veroljub Arsić odredio da bi, kako je rekaom, srpečio da se polemika šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića i poslanice SRS Vjerice Radete „pretvori u lični obračun“.

Oni su polemisali o tome da li je Radeta „vukla Vučića za rukav“ da je ne bi izručio Mdunarodnom tribunalu u Hagu, na šta je Radeta rekla da ju je time uvredio jer se ona Vučiću „ne bi obratila ni po cenu života“.

Radeta je tokom zasedanja rekla i da je na Vučićevoj proslavi u petak uveče u Beogradu bilo „5.000 finansijera SNS“ i „60-ak onih koji to nisu“.

Poslanici opozicije najavili su da neće podržati izmene Zakona, mada većina njih smatra da treba da postoji novo ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković je ocenio da je predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima „nastavak farse“.

„Ovo je uradjeno zbog namirivanja potreba. Neko je tražio ministarske fotelje, neko novac, a posledica toga je ovaj predlog zakona. Ne trebaju nam cirkuske predstave, već ozbiljna vlast koja će se na ozbiljan način boriti sa ozbiljnim problemima“, kazao je Živković.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović ocenio je da Srbija dobija četvrtu vladu Aleksandra Vučića, na čelu s „lažnim mandatarom, maskom, ikebanom“. Na opasku predsednice Skupštine Maje Gojković da vredja premijera, on je rekao da ničije ime nije pomenuo – ni Ivicu Dačića, ni Anu Brnabić.

„Veoma je teško uvrediti mandatara ako je mandatar ‘dvoglav’, ako politički deo vodi Ivica Dačić, a ekonomski Ana Brnabić“, dodao je on.

Martinović je na to odgovorio da samo „bezglav“ čovek može da kaže da će Srbija imati „dvoglavog premijera“.

Obradović je ocenio da je Srbiji potrebno „ministarstvo za evropske dezintegracije“, a ne za integracije i dodao da „ako u EU nismo ušli za 17 godina, nećemo ući ni za 117 godina“.

Poslanici opozicije negodovali su zbog izmena Zakona, pre svega zbog toga što se, poa njihovom mišljenju, dva nova ministarstva uvode kako bi se „namirili“ koalicioni partneri i zbog toga što će Vlada Srbije biti velika, suprotno predizbornim obećanjima Srpske napredne stranke da će biti smanjena.

Poslanici evroskeptičnih stranaka negodovali su zbog uvodjenja Ministarstva za evropske integracije i pitali zbog čega Srbija nema „ministarstvo za Kosovu i Metohiju“ ili ministarstvo koje bi se bavilo povećanjem nataliteta i brigom o porodici.

Opozicija je Vučićev prijem u petak nazvala „cirkusom“, „rialitijem“ i „privatnom žurkom“, dok su poslanici vladajućih stranaka tvrdili da je „Beograd na jedno veče postao centar sveta“.

Šef poslaničke grupe SNS-a izjavio je obrazlažući Predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, da će te izmene i izbor nove vlade na čelu sa Anom Brnabić omogućiti dalji razvoj Srbije u svim oblastima.

Martinović je na komentare opozicije o rušenju u Hercegovačkoj ulici, u Savamali, pitao poslanike opozicije koji, kako kaže, vode kampanju protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, da li je tačno da je vlasnik nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici bio svojevremeno u Gradskom veću i Demokratskoj stranci.

Skupštinsku raspravu obeležila je i na momente oštra polemika poslanika, uz često javljanje za repliku i reklamiranje povrede Poslovnika jer su poslanici u medjusobnom obraćanju koristili i  pogrdne nazive.

Poslanik Dveri Miladin Ševarlić na sednicu je došao u narodnoj nošnji, kao i svojevreemeno na konstitutivnu sednicu sadašnjeg saziva Skupštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.