U trendu

Posle Palaua, još četiri zemlje povlače priznanje?

Očekuje se da će u narednom periodu pet država povući priznanje Kosova, piše štampa. Prva od tih zemalja je Palau, čiji je predsednik u poseti Srbiji.

Tomi Esang Remenges će se danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, posle čega će se obratiti javnosti.

Očekuje se da će tada zvanično biti potvrđeno da Palau povlači priznanje Kosova.

Dačić međutim, gostujući u Jutarnjem program Prve televizije u nedelju nije želeo da potvrdi da li je zaista reč o Palauu.

“Predsednik Palaua je stigao u Beograd i sutra će se sastati sa predsednikom Vučićem. Ja bih vas zamolio da zaključite sami. Pacoli je pisao predsedniku Palau čim je čuo i ja ne bih da naškodim našim interesima, dajte prvo da završimo posao”, naveo je Dačić.

Ministar je takođe napomenuo i da je vrlo moguće da 14. zemlja po redu koja bi povukla priznanje može da bude Sent Kits i Nevis.

„I moja deca me pitaju često gde je koja zemlja, ali te zemlje imaju isto pravo glasa (u UN) kao i Kina. Ja redovno pokazujem mapu svima ko je priznao Kosovo, a ko nije. Kada pogledate teritorijalno, mi smo u ogromnoj prednosti“, rekao je Dačić.

Ukoliko Palau danas i zvanično saopšti da povlači priznanje, broj zemalja koje priznaju Kosovo pašće na 98, što znači da Beogradu malo fali do cilja, da priznavanja spusti ispod polovine ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija što je 96.

Da podsetimo, tačan broj zemalja koje su priznale Kosovo i dalje lebdi u vazduhu. Iako srpski zvaničnici tvrde da je bilo sada već više od deset povlačenja priznanja, prištinske vlasti to negiraju.

Prva država koja je povukla priznanje Kodova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine, tvrdi se u Beogradu.

Na listi su još, prema tvrdnjama srpskih zvaničnika, i Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Grenada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (8)