U trendu

Potpisan Protokol o formiranju zajedničkih patrola srpske i rumunske policije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potpisao je danas sa rumunskim kolegom Dragošem Tudorakeom u Temišvaru protokol dva ministarstva o formiranju i aktivnostima patrola duž zajedničke državne granice, saopšteno je danas.

Stefanović je po potpisivanju protokola rekao da je njime predvidjeno formiranje zajedničkih patrola srpske i rumunske policije, unapredjenje saradnje u borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminala i uspostavljanje sistema efikasnije kontrole i nadzora državne granice, navodi se u saopštenju.

On je dodao da je zaštita državne granice jedan od najvažnijih aspekata odbrane od ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, posebno krijumčarenja ljudi, koje prati migrantsku krizu.

„Migrantska kriza je problem koji ne može rešiti jedna zemlja i neophodno je zajedničko delovanje svih država na migratornoj ruti, kao i jasan odgovor Evropske unije“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, formiranje zajedničkih patrola je najbolji način zaštite od priliva ilegalnih migranata koji nemaju pravo na azil.

Pre potpisivanja Protokola, ministri Stefanović i Tudorake razgovarali su o saradnji u oblasti evropskih integracija i granične bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.